Hem > Kalender > Medlemstur 2015-03-03 > Turberättelse

Turberättelse

Bryggan isfri! Av: Magnus F, Medlemstur 2015-03-03

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (5) Se alla turer (2061)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 11 km  

Nu går det att paddla från bryggan. I kväll bröt jag bort ca 500 kvm is med en kolfiberförstärkt VKV Fischer Edition.

En kund knackar på dörren när jag stängt butiken, så starten blir senare än tänkt, men kl 18:45 sitter jag i en VKV Fischer Edition och börjar bryta is med kajaken som verktyg.

Isbrytning i mörker

Det är +1°C och duggregn, men vädret märker jag inte av överhuvudtaget då mina fantastiska kläder gör att det känns som om jag sitter inomhus. Detta trots att jag paddlar utan kapell. Sedan jag började paddla surfski känns det skönare att paddla cab.

Isen är tjock, på stora ytor 5-6 cm tjock, men den är varm och rutten. Jag paddlar upp på isen och glider tills kajaken stannar. Där gungar jag kajaken frenetiskt i sidled tills isen under mig spricker och kajaken sjunker ned.

Tack vara mina nya vinterhandskar (499 kr :-) kan jag nyttja en för mig helt ny isbrytarmetod:

Handskarna är både varma och vattentäta. Jag pressar båda händerna rakt ned samtidigt och får nästan kajaken i gungning upp-ned. Med en rörelse som påminner om korta pumpande armhävningar lyckas jag trycka loss isflak under mig. Iskanterna blir ojämna. Tack vare handskarna kan jag ta tag i iskanterna på var sida om kajaken och skjuta iväg kajaken framåt eller bakåt.

Fina upplevelser i mörkret

Isen är tjock och seg, trots tydliga sprickor delar den sig motvilligt. Men min envishet övervinner isens hållfasthet och flak efter flak lossnar.

Jag försöker klippa loss stora sjok av is genom att bryta rännor. Kanalerna fylls av en slags isflakssoppa. Rännorna blir längre och längre. Efter mycket arbete lyckas jag klippa bort en sektion på 20*20 meter. Jag kopplar fören mot flaket och ger isen lite fart. Sakta seglar flaket iväg.

Nu finns mer svängrum och det går snabbt att klippa loss fler flak.

Kajakspecialistens lada

Ut ur Husarviken

Jaha, klockan är 19:30 och arbetsdagen är slut, så jag paddlar de elva kilometrarna hem. Kliver iland på en jolleramp, lastar upp kajaken på VKV-vagnen jag hade i bakre packutrymmet och promenerar hem med kajaken.

I tjugo år har jag paddlat vintertid med kläder utvecklade för löpning och skidåkning. Det har fungerat bra, men kläderna jag har nu är oerhört mycket skönare. Jag fryser ingenting när jag kliver iland. Att vara utomhus när det är kring noll grader och regnar brukar vara rejält kallt, men jag känner inte vädret.

Byxor och överdel har slät utsida och absorberar inget vatten alls, vatten rinner av direkt. Insidan är fleeceklädd. Jag har inget underställ, utan bara en tröja och byxa i detta ultragossiga material direkt mot huden. Jag är helt torr. På huvudet har jag en rånarluva i en tunnare variant av samma material. Jag har en rånarluva i det fleecefodrade materialet också, men den är så varm att jag bara kan ha den i minusgrader eller om det blåser rejält. Den lilla skärmen strax ovanför ögonen gör att jag inte ens märker av duggregnet.

Kläderna är från Reed och Kajakspecialistens butik råkar vara full av dessa kläder :-)

Kajakspecialistens lanternor

Nu har säsongen börjat på riktigt!

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 1604 (2050)   Nästa   Sista

 
Sommarkänsla i aprilUppspolat vrak

Gryning vid horisontenKallskär!