Hem > Expeditioner > 1997-1998 Ett år i Norge

1997-1998 Ett år i Norge

I slutet av juni 1997 flyttade jag till Aure femton mil sydväst om Trondheim för att arbeta som sjukgymnast. Kajaken förvarade jag i ett gammalt båthus vid havet, själv bodde jag knappt hundra meter därifrån.

Det blev många kvälls-, dags- och helgturer både i fjällvärlden och på havet. På vintern genomfördes ett par speciellt minnesvärda kombinationsturer. Kajaken användes för att från min bostad ta mig till 700-800 meter höga öar, som jag sedan besteg på medtagna turskidor. På sommaren gjorde jag en tiodagarstur i ytterskärgården utanför de stora öarna Hitra och Fröya.

Det var mycket lärorikt att i drygt ett år bo och paddla i dessa vatten. Vindens intensitet och mängden regn längs denna kust är minst sagt något annorlunda än vad jag är van vid från Stockholmstrakten.

I vissa områden med mycket tät skärgård var det ibland möjligt att kortare sträckor låta bli att paddla och istället låta kajaken flyta med tidvattenströmmen. Det var intressant att studera fåglar och minkar då de letade efter mat i tången som blottas vid lågvatten. En gång såg jag en vild kamp mellan en mink och en krabba.

På en kvällstur kom en havsörn lojt flaxande med en trakasserande mås efter sig. Då de närmade sig en träddunge vid strandkanten lyfte en tjädertupp från en av trädtopparna. I samma ögonblick passerade en häger i motsatt riktning. En mycket märklig konstellation fåglar att se samtidigt!

En vindstilla kväll då det hunnit bli ganska mörkt såg jag en flock tumlare simma emot mig. Jag slutade paddla och gled sakta fram på den spegelblanka vattenytan tills kajaken stod helt stilla. Djuren simmade som vanligt förbi utan att stanna. Plötsligt upptäckte jag att ett djur stannat ungefär en kajaklängd bort. Där låg det stilla ett par minuter med huvudet under ytan, men vänd mot mig. Det var fascinerande att höra hur detta vattenlevande djur andades luft och att det uppenbarligen visade ett intresse för mig.