Hem > Expeditioner > 1999-2000 Vinterturer

1999-2000 Vinterturer

Vintern är min favoritårstid i skärgården. Det är fritt från omdömeslösa motorbåtsförare och naturen är ofta vackert utsmyckad med snö och isformationer. Att temperaturen är låg spelar ju ingen roll så länge man inte fryser.

Denna vinter blev det många fina färder, varav flera tillsammans med andra duktiga paddlare. Jag gjorde övernattningsturer alla månader från november 1999 till april 2000, utom under februari då det tyvärr bara blev dagsturer. Med erfarenheterna från dessa turer har utrustning och rutiner blivit ännu bättre anpassade efter de mycket speciella förhållanden som råder vintertid.

Eftersom det ofta ligger is längs strandkanten är det ibland nödvändigt att forcera denna för att nå öppet vatten. Tunn is går bra att paddla rakt genom, men tjock is måste man färdas på, istället för genom. Det går att sittandes i kajaken dra sig fram med hjälp av isdubbar, men att använda denna metod en längre sträcka med en lastad kajak är både tungt och svårt. Det är också en risk att händerna far illa mot isen. Att dra sig fram med hjälp av isyxor är betydligt lättare, men det blir mycket prylar att hålla reda på.

I smala sund samlas ofta kringflytande isflak. Om isflaksområden inte går att forcera med hjälp av paddeln är isyxor också där ett ypperligt hjälpmedel, en komplicerande faktor med isflak är dock att de ofta tippar då kajaken kommit upp på dem.

För att ta sig fram längre sträckor på tjock is går det utmärkt att dra fram kajaken till fots på isen, men det underlättar om man har rejäla broddar på skorna. Ett slag mot isen med isyxan ger en god uppfattning om isens tjocklek.

Att forcera is fungerar med min enmans VKV Off-Shore kajak, men det är enklare och framförallt betydligt säkrare i VKV´s tvåmanskajak Yoo-A-Kim. Den är extremt stadig och det blir färre prylar att hantera eftersom det räcker med en isyxa per person. Den är dessutom lätt att svänga på is, något jag inte lyckats med då jag sitter i min Off-Shore.

Yoo-A-Kim är den mest sjösäkra kajak jag prövat. Jag har även använt kajaken då jag dykt med full utrustning. Det är, precis som vinterpaddling, inget jag allmänt rekommenderar, men tack vare bredden och de stora utrymmena fungerar det relativt bra. Att två personer paddlat den från Oskarshamn rakt över till Baltikum säger också en hel del om dess prestanda. Det är för övrigt, så vitt jag känner till, den enda kajak som är testad och godkänd av Sjöfartsverket.