Hem > Expeditioner > 2004 Vinterhav

2004 Vinterhav

Norrtälje-Nynäshamn 9-19:e februari 2004

Det är svårt att hitta en färdkamrat för långa vinterfärder i ytterskärgården, men för ett par år sedan hade jag turen att träffa Isfrasse. Han har under hela sitt liv gjort alpina expeditioner världen över. En bättre färdkamrat går inte att hitta. Han är, oavsett förhållanden, alltid sprudlande av entusiasm. Andra skulle kanske bli lite oroliga när det börjar brinna i tältet, vilket det gjorde en kväll när Frasse lagade mat. Han tyckte mest att det var roligt...

Måndag 9/2-2004

Sent på eftermiddagen sitter vi äntligen i kajaken. Det har varit intensiva dagar med förberedelser. SMHI:s prognos för de kommande tre dagarna har redan kommit kraftigt på skam, vilket är bra. Det är minusgrader och blåser över 10 m/s. Om det blivit så som SMHI förutspått, en vind på 2-3 m/s, hade isen antagligen lagt sig.

Vi sätter upp tältet i snön på en liten ö utanför Räfsnäs öster om Norrtälje i Stockholms norra skärgård.

Tisdag 10/2-2004

SMHI:s prognos för norra Östersjön: -7°C, NV 8-14 m/s

På morgonen visar termometern -8°C och SMHI rapporterar att den nordvästliga vinden på 5-10 m/s skall öka till 8-14 m/s. Vi packar ihop tältet och skjuter ut kajaken genom den krasande isen. Vi passerar Fejan, inväntar att en Finlandsfärja skall passera innan vi ändrar kursen och passerar farleden i riktning mot Norrpada. Sjön går hög och Frasse blir sjösjuk, men vi känner oss ändå trygga i vår VKV Yoo-a-Kim.

Framför mig ser jag hur Frasse successivt blir mer och mer nedisad, kajaken likaså. På Ängskär får vi leta länge efter en lämplig tältplats. Vid kraftig kyla finns alltid en risk att vattnet fryser, därför är det viktigt att hitta en plats där vattnet rör på sig även på natten, men samtidigt måste det gå att kliva i land och sjösätta riskfritt.

Sju minusgrader och sprakande stjärnhimmel. Fantastiskt.

Onsdag 11/2-2004

SMHI:s prognos för norra Östersjön: -8°C, NV 5-10 m/s ökande till 10-15 m/s

SMHI rapporterar att den nordvästliga vinden på 5-10 m/s skall öka till 10-15 m/s. Vi bestämmer oss för att avvakta på land.

Väderrapport för i morgon: "sydväst 8-13 m/s och risk för kraftig nedisning. Minus 10 grader, möjligen ned till minus 20 grader". Vinden viner i träden och de kompakta snöflingorna fortsätter att knattra mot tältet. Trivsamt.

Torsdag 12/2-2004

SMHI:s prognos för norra Östersjön: -7°C, SV 8-13 m/s

I kraftig medvind når vi Fredlarna där vi tar en kort matpaus sittandes i kajaken. Kroppen kyls snabbt ned och det gäller att röra sig även under de korta pauserna. I möjligaste mån slår vi bort is från kajak, kartfodral, kompass, kläder, paddlar och däcksväskor. All is når vi inte.

Efter ännu en intressant upplevelse i kyla och hög sjö når vi Lygna/Söderskärgården. I vikarna ligger isflak och vi ser ingen plats där vi kan dra upp kajaken på land. Vi gör ett försök att paddla bort till en ö med några träd. Några skär ger oss lä för vågorna, men vinden pressar så hårt mot vårt stora ekipage att vi nätt och jämt klarar att ta oss framåt. När vi når träden ser jag ingenting längre, mina vindglasögon är täckta av is. Jag kunde inte slutat paddla och ta bort isen, då hade vi blåst bakåt. Omöjligt att kliva iland. Vi vänder tillbaka och till slut hittade vi en iskant där vi kan dra upp kajaken.

För att minska belastningen på skrovet yxar vi till iskanten innan vi drar upp den fullastade kajaken. Tältet fladdrar oroväckande mycket när vi sätter upp det. Jag kliver upp på den låga klipphällen bakom tältet för att titta ut mot havet där vi kom ifrån, men jag kan inte stå still i den kraftiga vinden.

Under kvällen är den rastlöse Frasse ute i mörkret och fixar flera gånger med saker i pulkan (efter alla år på vinterturer med skidor och pulka kallar han ideligen kajaken av misstag för "pulkan").

Tillbaka i tältet upptäcker Frasse att hans kartfodral gått sönder. Det är fem minusgrader och alla kartblad har frusit ihop.

Fredag 13/2-2004

SMHI:s prognos för norra Östersjön: +2°C, vinden ökande till N 10-15 m/s

Vinden är på morgonen uppskattningsvis 5-6 m/s, men skall öka till N10-15 m/s. Vi skulle kunna paddla till Svenska högarna, men om vi får något problem och missar ön riskerar vi att blåsa ut till havs. Därför inväntar vi lämpligare förhållanden. Att promenera på ön är trevlig omväxlig till att paddla. Vi pulsar försiktigt runt i snön. Vi ser flera örnar och tillbaka vid tältet blir vi studerade av en nyfiken säl. I söder ser vi Svenska högarna och i norr Svenska stenarna. Underbart att vara här ute mitt i vintern! Det skall blåsa kraftiga nordvästliga vindar i tre dagar. Vi kan bli kvar ett tag.

Lördag 14/2-2004

SMHI:s prognos för norra Östersjön: 0°C, NNV 10-17 m/s

Vi fortsätter att avvakta. Jag sover en stor del av dagen, Frasse fixar med diverse i "pulkan".

Söndag 15/2-2004

SMHI:s prognos för norra Östersjön: -1°C, NV 7-12 m/s

Sned motvind till en början, kajaken stampar en hel del och Frasse som sitter fram i vår tvåmanskajak blir översköljd med jämna mellanrum. Vinden avtar och solen kikar fram på eftermiddagen.

Måndag 16/2-2004

SMHI:s prognos för norra Östersjön: -2°C, NV 4-8 m/s

Vid Horsten ansluter Göran Fredriksson, han har krånglat sig ut genom isen från Stavsnäs. I strålande sol och absolut ingen vind passerar vi Grönskärs fyr. På väg in mot nattens tältplats på Hötterskär söder om Sandhamn ligger det is här och var.

Tisdag 17/2-2004

SMHI:s prognos för norra Östersjön: -1°C, V 4-8 m/s. Mot kvällen upp till N 20 m/s.

På radion hör vi att två lågtryck kommer att sammanfalla i norra Östersjön och att vinden framåt kvällen kommer att öka upp till N 20 m/s. Frasse och jag tycker ändå att prognosen är bra, det var nu bara risk för "lätt nedisning" istället för "svår nedisning" vilket varit den vanliga terminologin i SMHI:s prognoser de senaste dagarna.

Göran väljer att paddla hem, vilket är klokt eftersom hans kajak inte är tillnärmelsevis lika sjövärdig som vår. Frasse och jag fortsätter söderut. Vi passerar Bullerö och hinner sätta upp tältet på isen söder om Biskopsö innan vinden kulminerar. Frasse är helt lyrisk över tältplatsen: "det är ju lika bra som på Grönland!". Frasse har bland mycket annat dragit en pulka tvärs över Grönland.

Onsdag 18/2-2004

SMHI:s prognos för norra Östersjön: -2°C, N 10-15 m/s

I kraftig medvind paddlar vi söderut gungande på vågbergen, runt omkring oss bryter sjön vitt. Alldeles framför oss ser vi ett långt stråk där vågorna är utplattade. Skrikande i den vinande vinden försöker vi kommunicera för att komma fram till vad det är. Trycket i vinden gör det omöjligt att vända och stråket är så brett att vi inte kan svänga förbi. Ljudet av kollisionen påminner om ljudet av ett klockspel. Jag tvivlar inte på att kajaken håller, men det känns ändå olustigt. De decimetertjocka isflaken är uppbrutna och vi kommer lätt igenom.

På utsidan av Utö paddlar vi i mycket hög sjö. Vid uddarna blir vågorna för stora. Vid ett tillfälle skyms trädtopparna av en våg. Kliver i land på sandstranden vid Ålö där vi somnar till vågbruset.

Torsdag 19/2-2004

SMHI:s prognos för norra Östersjön: -6°C, växlande 1-5 m/s

Hackar oss genom spridda ispartier för att komma in till fastlandet. Efter tio dagar i ytterskärgården anländer vi till Nynäshamn där vi träffar skärgårdsfotografen Sören Colbing. Han visar sin nya bok Skärgårdsliv. Det är väldigt roligt att se den, dels därför att jag själv är med i boken, men främst därför att Frasse och jag råkar ha varit på flera av de platser Sören fotat i boken.

På kvällen sätter vi upp tältet i skogen ett par hundra meter från vattnet. Det är bara en minusgrad. Vi håller på att få värmeslag båda två och är tvungna att öppna upp både sovsäckarna och innertältet. Det svalkade inte tillräckligt, så för första gången på tio dagar tar jag av min rånarluva i Ullfrotté.

Magnus Fischer