Hem > Expeditioner > 2005 Is-skärgård

2005 Is-skärgård

Västervik - Stockholm 30 mars-6 april 2005
 


Vi fick hacka oss genom 50 meter is för att nå den lilla ön

30 mars 2005

Bara efter någon kilometers paddling hindras vi av en massa isflak. Min färdkamrat Annika, en kompis jag lärde känna förra sommaren, är exalterad över situationen. Isen är vacker i sina olika skepnader och fascinerande ljud bildas när isflaken skaver mot varandra i vågrörelserna. Ovissheten om förhållandena i kombination med tryggheten i vår förmåga, är en stor del av charmen med att färdas vintertid i skärgården. Efter lite tricksande lyckas vi hacka oss genom isflaken och når åter öppet vatten.

Genom åren har jag vinglat runt mycket bland isflak med enmanskajak, numera tycker jag riskerna är onödigt stora och föredrar en stadigare tvåmanskajak. Det har också den fördelen att Annika och jag paddlar lika fort. Vi kan heller inte komma ifrån varandra i hårt väder, vilket ju faktiskt kan hända i enmanskajaker.

Förhoppningen är att paddla från Västervik till Stockholm, men isläget är osäkert och vädret går aldrig att planera. Därför är vi helt öppna att ändra vår plan, är vädret lämpligare för en färd söderut kanske vi hamnar i Kalmar eller Karlskrona istället! Vi vill inte riskera att försätta oss i en situation där vi känner oss tvungna att paddla till en viss plats trots att vi bedömer vädret som olämpligt. Alternativa rutter och gott om tid är en viktig del i säker planering.

31 mars 2005

På morgonen är kajak och tält täckta av frost, men ett par timmar senare skiner solen åter från en klarblå himmel. Vi stöter ofta på islagda fjärdar och paddlar därför ut mot de yttersta skären, här har havets rörelser knäckt upp isen. Med stor noggrannhet navigerar vi utanför den myllriga skärgårdens alla fågelskyddsområden. Ofta flyger grupper av nyfikna alfåglar och ejdrar förbi och inspekterar vårt ekipage. Bräkande gäss flaxar ofta förbi i par.

1-4 april 2005

I flödande sol paddlar vi förbi S:t Annas skärgård och mitt ute på Bråviken ser vi de första tordmularna. Vi passerar Oxelösund och fortsätter upp mot Stockholms skärgård. Vi tittar på kartan och undrar över isläget. Är det överhuvudtaget möjligt att ta oss in till Stockholm?


Is, is, is...

5 april 2005

SMHI varnar för sydvästlig kuling. Vinden river rejält, men eftersom det ligger öar här och var växer sig vågorna inte för stora.

I luften är det nästan sommarvärme, men i vattnet är det fortfarande dödligt kallt. På min 204 dagars kajakfärd runt Skandinavien paddlade jag hundratals mil långt från land. Jag tänker tillbaka på situationer där jag hade varit helt hjälplös om jag vält. Numera har jag med mig pontoner till min kajak. Med en ponton monterad på varje sida av kajaken kan jag paddla i säkerhet utan att välta igen.

Vi fortsätter färden norrut i den trygga tvåmanskajaken. Breda kajaker fyllda med vatten blir väldigt vingliga när vattnet rör sig i sidled, men den här kajaken har en slags väggar på sidorna som gör att vattnet efter en eventuell kapsejsning håller sig i mitten.

Vi tältar utanför Baggensfjärden på en av Nämndöfjärdens öar.

6 april 2005

Det är tidigt på säsongen och vi har bara sett någon enstaka motorbåt. Många motorbåtsförare har svårt att se kajaker och som kanotist gäller det att hålla sig undan och synas väl. Förra säsongen inträffade flera kollisioner mellan motorbåtar och kajaker. Vår vita kajak syns även i skymning och under högsommaren paddlar jag med signalfärgade kläder.

Det är fullt möjligt att Baggensfjärden blåst upp i gårdagens kraftiga vind och vi paddlar därför in söder om Värmdö. Motvinden är kraftig, men vi gnetar oss sakta men säkert framåt. Detta att orka paddla längre distanser och även i hård motvind är ofta en viktig säkerhetsaspekt, det är bra att hinna i skydd innan vädret blir för hårt. Fjärden är mycket riktigt tom på is, men i kanalerna vi därefter passerar måste vi hacka oss fram många hundra meter genom is.

Solen skiner lågt över Stockholms kyrktorn när vi efter 260 kilometer naturupplevelser når bryggan vid Sjöhistoriska museet mitt i Stockholm.