Hem > Kalender > Medlemstur 2009-11-17 > Turberättelse

Turberättelse

Gåtor i mörkret Av: Birger G, Medlemstur 2009-11-17

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (5) Se alla turer (2061)
Dela på:

Jonas på jobbet undrade om jag skulle med och kolla in Yo La Tengo på Kägelbanan. Nej, jag ska paddla, sa jag. Ikväll??? Det är ju mörkt! Såg hur tusen tankar for innanför hans pannben.

Malin undrade om hon skulle hänga med i vårt tempo i en K1:a, eller om hon skulle paddla K2. Verkar som att alla fått för sig att mina turer går i ett konstant furiöst tempo där vi vispar vattnet till maräng smet, men Malins tempo var precis som vårt.

Kvällen var varm, så varm att innan vi knappt hunnit ut ur Husarviken hade alla jackor åkt av.

Vi körde på över till Tranholmens sydost spets för vidare färd ut mot Stora Värtan. Vinden avtog mer och mer och till slut var det i princip helt vindstilla.

När vi glidit ut förbi Strömsö tog vi vattenpaus. Vattenytan var helt stilla och ett totalt lugn infann sig. Ett varaktigt lugn. Kändes nästan som ett helgerån att bryta ytan och tystnaden med paddlarna.

Nånstans därute i mörkret fanns Limpholmarna, men var.

Det är nog hitåt..

Vi tog sats ut över avsatsen för ett fritt fall i mörkret.

Mot öarna

Den normalt så vitskimrande Limpan lyste med sin frånvaro, hade den likt Atlantis försvunnit in i sagorna och myterna. Först när man i princip kunde ta på den dök den upp, nästan så att näsan avslöjade existensen innan ögat.

Vi fortsatte ut mellan Stora och Lilla Skraggen, i blickfånget Viggbyholm med omnejd som en svagt glödande lavaström på väg ner för avkylning i det svarta vattnet.

Kajak i natten

Vi tog sikte på Svalnäsholmen och när vi strök längs dess östra strand svepte en häger över våra huvuden och utstötte sitt ödesmättade läte. Var vår tid utmätt. Vi vände hemåt, och när vi närmade oss Djursholmsudde så hade vi plötsligt hamnat i Rio, var det en maska i brynjan, förlåt, tidsväven som öppnat sig. Men nej det var inte Jesus statyn, det var bara siluetten av fyren. Mörkret sätter fart på fantasin och triggar hjärnans ständigt påslagna mönsterigenkänning till nya galna associationer. Glidande grynnor förvandlas till svanar och ...

Stugreflektion

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 453 (2050)   Nästa   Sista

 
Matletare

Under regnbågen

Miljösvin vs Naturupplevelse

Mot öppet vattenFör vackert för att paddla..