Hem > Kalender > Medlemstur 2013-01-12 > Turberättelse

Turberättelse

Is, snö och surf Av: Magnus F, Medlemstur 2013-01-12

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (9) Se alla turer (2061)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 14 km  

Vinden har stressat vattenytan rejält de senaste dagarna, så trots att temperaturen har blåst ned under nollan har isen inte lagt sig överallt - ännu. 

Kolfibersystrar

Vi sjösätter två kolfiberförstärkta VKV Offshore Fischer Edition och vevar ut mot Stora Värtan. Vinden är kall, men kroppens arbete värmer fort upp kajakens innandöme och händernas temperatur skyddas av våra eminenta paddelhandskar.

Offshore FE mot Värtan

Mot vidderna

Is bildas på kajaker, kläder och paddlar, men fryser gör vi inte. Överskottsvärmen vädrar vi ut genom jackornas vidöppna dragkedjor under ärmarna. 

kanalis

Kanalen genom Storholmen är islagd, troligen forcerbar, men vi lägger hellre tiden på att paddla ostörda av is. Vi backar ur kanalen och rundar Storholmen. Den nordliga motvinden är kall, men den hinner inte blåsa bort vår värme innan vi rundar ön och lägger oss med vinden i ryggen.

En båt, den första och enda vi ser, är på väg rakt in framför oss från vänster. Redan på ett par hundra meters håll ser jag vågen bakom båten. Den är exceptionell. Sådana här tillfällen ser jag bara vart annat eller vart tredje år. Att få det serverat i januari är oväntat.

Jag accelererar, nickar till föraren, accelererar ytterligare, vinglar över aktersvallets kaos samtidigt som jag svänger höger, fortsätter accelerera och styr in fören i aktersvallets vågdal. Paddeln lägger jag ned och håller mot kapellet. Kajaken ligger nu i nedförsbacke och flyger fram. 

Surfa med kajaken gör jag ofta, både på vindvågor och båtsvall, men nästan alltid måste kraft tillföras genom paddling. Men inte här och nu. Båtens svall är idealiskt. Kajaken ligger i konstant nedförsbacke och flyger fram. Precisionen i Offshorens styrsystem fungerar som vanlig perfekt, fötterna korrigerar lätt roderbladet så kajakens för ligger rätt i vågen. Paddeln behöver jag inte använda. Jag flyger!

Automatsurf!

Jag tar fram kameran och tar några kort. Lägger undan kameran, men kommer på att jag kan ta en filmsnutt också. Går in i menyn och letar efter filmsymbolen - sneglar samtidigt upp och korrigerar förens läge i vågen. Inga andra båtsvall stör båtens aktersvall. Det är lätt att ligga kvar.

Här skulle jag kunna ligga hur länge som helst utan att ta ett enda paddeltag. Men jag är i hög fart på väg ifrån både min paddelkamrat och vårt mål, så efter ett par minuters automatisk surf styr jag av vågen och paddlar tillbaka.

Vältajmad tur

Längs isformationer

En glad-is :-)

Väderskydd

Kommande dagar skall vinden lugna sig och enligt meteorologernas spekulationer kommer temperaturen krypa ned till -10 grader. Vattenytan kommer att stelna. Vår tajming var perfekt.

Snart är det påsk och då skall vi ut på en tälttur. Längtar redan.

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 1067 (2050)   Nästa   Sista

 


Ensamma med havet