Hem > Kalender > Havstur 2009-07-17 - 2009-07-25 > Turberättelse

Turberättelse

Klubbtur runt Lofoten Av: Magnus F, Havstur 2009-07-17

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (225) Se alla turer (2061)
Dela på:

Sjösättning

Äntligen dags att sjösätta våra fyra VKV Offshore FE och en VKV Ocean FE efter en lång bilfärd Stockholm - Nordnorge. Tyvärr kunde kajakerna inte transporteras på tåg till rimlig kostnad. 1996 då jag paddlade runt Lofoten första gången gick tågtransport utmärkt.

Mot havet!

Erfarenhetsmässigt växlar vädret i Lofoten mellan två vädertyper: sol och lite vind, respektive mycket regn och mycket vind. Tiden mellan växlingarna är ofta kort, men växlingarna inträffar inte så ofta. En vecka sol, tre veckor regn och kuling... Vi har tur och har lyckats landa i ett mellanting.

Mot udden

Första dagen blåser vi fram fem mil i behaglig medvind. Här och där ligger rester av vintern kvar. 

Dag två vaknar vi upp till sol och kuling. Vi spänner på oss skorna och ger oss av mot topparna.

Havspaddling på hög höjd

Enighet ger styrka :-) 

Nänä, tälten är åt det hållet! :-)

Bestigning av sandberg

Proportioner

Playa del Lofoten

Vi träffar en man vars mor växte upp i huset på bilden. Det måste ha varit ett hårt och upplevelserikt liv.

Efter sextiofem timmar på land lugnar sig vinden och vi fortsätter vår färd på vattnet. Fantastiskt fint att vi blev inblåsta, annars hade vi kanske inte tagot oss tid att ge oss upp i fjällen.

Mot udden

Runt Lofotenudden kan tidvattenströmmen uppnå en hastighet på ca 20 km/h. Det gäller att runda udden vid rätt tillfälle.

Mot Lofotsudden

När vi kommer till udden ligger havet märkligt stilla. Det är dessutom helt vindstilla. Vi dröjer oss kvar. Upplevelsen är över all förväntan.

Spegelblankt runt Lofotenudden

Vi har bra koll på tidvattnet och har tajmat vår ankomst väl. Vi blev dock lite sena pga ett missöde strax före udden. Detta glömmer vi då vi förundras över vår tur med vädret.

Vi dröjer oss kvar för länge. Vi konstaterar vårt misstag då vi närmar oss den yttersta udden. Vattnet rör sig. Fort.

Birger ligger i täten. Vattenytan framför honom ser märklig ut. Plötsligt flyger han iväg åt vänster, välter nästan. Christian ligger strax bakom Birger och ser vad som händer med Birger, men hinner inte göra något. Christian sveps också iväg åt vänster av strömmen. Båda svänger maximalt och vevar på max. De lyckas komma tillbaka och tar sig närmare land där vattnet rör sig långsammare.

Vi inser att vi är sena. Kommer vi klara att runda sista udden, eller är vi för sena?

Vi pumpar vidare i hårt tempo och ökar ytterligare. Jag tittar bakåt. Alla hänger med. Jag tittar in mot land. Fortsätter att pressa på. Det går trögt, men vi fortsätter i högt tempo. Jag tittar in mot land igen.
- ??!!! Vi paddlar på toppen av vår förmåga, men står helt stilla. Det är inte läge att stanna och fundera, vi skulle svepas iväg omedelbart. Vi satsar allt vi har och svänger in ännu närmare land. Alla hänger med. Vi pressar max. Det går långsamt, men äntligen kommer vi framåt. Men hinner vi runt udden? Vi ligger fel i tidvattencykeln. Strömmens styrka är tilltagande.

Den yttersta udden är nära, bara några tiotal meter bort. Vi pumpar för fullt, alla behåller lugnet, men var och en förstår att om vi inte orkar runt udden sveps vi ut i havet. Ett oatraktivt alternativ.

Till slut, med ytterst liten marginal, roterar vi oss förbi uddens virvlar och kommer in på lugnt vatten.

Huhhhh, vilken lättnad. Svårt att beskriva med ord.

På andra sidan strömmen

Lättade släpar vi upp kajakerna på en strand. Det känns som om vi landat på planetens yttersta utpost i havet. Vi är omgivna av berg och hav.

Proportionerna i landskapet fortsätter att förvirra våra sinnen då vi finner en liten grottöppning.

Grottöppningen inifrån

Lofotens utsida

Kvällens lugn intill strömmens udde ger perspektiv på kontraster

På morgonen befarar vi brytande tunnlar i strandlinjen, men vi har tur och kan sjösätta på ett lugnt hav.

På väg ut

Dröm eller verklighet?

..går det att kliva i land..?

Vi paddlar med Island och Kuba på vänster sida och höga fjäll på höger sida. Prognosen är svaga frånlandsvindar, men under långa perioder pressar sig vinden fram i dalgångarna och blåser ut på havet med infernalisk kraft. Vi kämpar frenetiskt för att ta oss fram utan att blåsa ut till havs.

Det är uteslutet att släppa paddeln och fota när det blåser som mest. I perioder är det lugnare och det känns som att färdas i ett konstruerat landskap. Det är helt enkelt för vackert för att kunna vara sant. Än märkligare är det att vi faktiskt är här och paddlar. Det är tredje gången jag paddlar runt Lofoten, ändå är jag fullständigt hänförd.

Vågsprattel runt ett grund

Mot nordost

Lunnefågel

En lunnefågel kikar fram

Vi passerar en strand där det sannolikt går att kliva iland. Vi funderar på om vi skall fortsätta till nästa landstigningsmöjlighet, men eftersom möjligheterna är osäkra passar vi på att göra ett försök vid närmsta eventuella möjlighet.

Återigen förvånas vi av proportionerna. Stranden ser ut att ligga nära, men vi paddlar och paddlar utan att göra märkbara framsteg. Bergen är flera hundra meter höga och gång på gång luras vår avståndsbedömning, detta trots att vi naturligtvis har kartor.

Vi pressar oss mot den infernaliska frånlandsvinden ur dalgången innanför stranden. Då vattnet grundar upp reser sig vågorna och borde välta över i tunnlar in mot land. Men i stället blåser vågtopparna av och sprejar våra ansikten. Vi når land och kliver ur lättade. Det var tungt att paddla rakt mot vinden.

Tidvatten får konsekvenser..

Tidvattnet är på väg upp. Vi hjälps åt att släpa upp kajakerna bortom havets räckvidd.

Kurande paddlare i sval vind

Luften är ganska varm, men vinden kyler. Vi kurar ihop oss bakom en klippa, äter och försöker vila.

Nordnorge, aldrig tråkigt.

Sjösättningen föregås som vanligt av ett evigt bärande och släpande. Att paddla i Östersjön är mycket enklare.

Tidvatten har konsekvenser

Tidvatten=kajaksläpande

Kissnödig? Glöm det..

Hulepaddling

Vi hittar en grotta och undrar om det går att paddla in och komma ut någon annanstans. Vi petar oss försiktigt längre och längre in. Längre in hör vi hur dyningen pumpar och slaskar. Ingen är sugen på att lyftas upp och slå huvudet i taket. Vi tråcklar oss ut baklänges.

Runt ännu en udde

Birger & Christian

Den sjätte dagen får vi vittring på startpunkten. Kanske kan vi fullborda varvet idag? Sikten försämras och det börjar regna.

Regndis

Framåt!

Dimma faller ned från berget

Tillbaka vid startplatsen

Landstigning i regn. Dimma väller ned från berget. Vatten täcker kameralinsen, men vi är glada. Vi har gjort det vi ville göra och upplevt mer än vi trodde.

Lofoten-runt-paddlare

Lofoten-runt-paddlare

Lofoten-runt-paddlare

Lofoten-runt-paddlare

Lofoten-runt-paddlare

Berg & Hav

Jag har paddlat runt Lofoten tre gånger. Alla turer har varit helt olika. Jag hoppas jag kommer hit fler gånger i livet. Lofoten är en plats man aldrig glömmer.

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 326 (2050)   Nästa   Sista

 
Issorbet

På väg ut

Tillbaka

Kvällsbollar