Hem > Kalender > Havstur 2019-08-17 - 2019-08-20 > Turberättelse

Turberättelse

Lidingö-Söderarm i 510 Av: Magnus F, Havstur 2019-08-17

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (28) Se alla turer (2062)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 95 km  

 

LÖRDAG & SÖNDAG: Lidingö - Husarö
Efter lunch bär jag en Nelo 510 hemifrån ned till vattnet, packar och paddlar iväg. Här och där surfar jag på båtsvall. På kvällen sätter jag upp tältet norr om Gällnö. Andra kvällen sätter jag upp tältet på en liten ö utanför Husarö sju km norr om Möja.

Instrumentpanelen

Instrumentpanelen


Medveten om nattens prognos på 17 m/s och 10-20 mm regn förankrar jag tältet väl i gränsen mellan tallar och klipphällar. Vaknar lätt ett par gånger under natten och myser av regnets smatter mot tältduken.

MÅNDAG: Husarö - Söderarms skärgård
Dagens prognos är sydväst 7-12 m/s och sol. Det är idealiska förhållanden för att surfa till Söderarms skärgård.

Efter regnet

Redan ett par hundra meter ut från tältplatsen är vågorna surfbara. Vågorna växer snabbt och det blir svårt att fota, jag låter därför kameran ligga i flytvästens bröstficka och ägnar mig i stället åt att surfa :-)

Svartlöga

På akterdäck: en glidkudde jag använder för att dra upp surfskin på land


Tar en matpaus på en klipphäll på Svartlöga. Surfar sedan utanför Rödlöga och vidare mot Norrpada där jag också kliver iland på en klippa. Äter lite och kikar på kartan. Det passar utmärkt att surfa vidare till Söderarms skärgård.

Paus i lä på NorrpadaGummicord till handleden

En gummicord mellan paddel och handled


Vinden har ökat rejält och vågorna är riktig, riktigt roliga. Gång på gång flyger surfskin iväg som en raket. Ibland försvinner nedförsbacken jag ligger i, men nya bildas hela tiden. Blicken söker alltid efter nästa möjlighet.  

I 25 år har jag paddlat och surfat med VKV Offshore på många och långa tältturer. Offshore är en svenskbyggd havskajak av yppersta kvalitét. Aldrig trodde jag att jag skulle paddla en plastkajak som kostar mindre än hälften av en VKV, men eftersom Nelo 510 surfar ännu bättre och därför är ännu roligare att paddla, paddlar jag numera alltid 510 på tältturer.

510 har mindre packvolym än vad havskajaker brukar ha, men eftersom både vikt och volym på tält, kök, liggunderlag, sovsäckar, kläder m.m. minst halverats de senaste tjugo åren får jag lätt plats med allt jag behöver och har ledig packvolym kvar för mer mat och vatten för längre turer.

Det är ännu roligare att paddla och lättare att accelerera i surf när kajaken inte är tung som ett stenblock :-)

510 väger 22 kg, men är lättare att bära på land än min kolfiberförstärkta VKV Offshore som vägde 21 kg eftersom 510 är nättare i formatet, den är både lägre och smalare. Jag bär den lätt ett par hundra meter på axeln. Att lyfta upp en havskajak på axeln gör jag ogärna, de är för stora. Eftersom 510 är nätt hamnar dess tyngdpunkt närmare kroppen/ryggraden än när man bär en stor kajak.

 

Vidare mot Söderarms skärgårdSöderarms skärgård

Mitt hem i skärgården: Hilleberg Anjan 2TISDAG: Söderarms skärgård - Kapellskär

Soluppgång kl 05:13

Kl 05.13

Morgonkaffe

Vaknar vid soluppgången kl 05:13. En lugn morgon med en hel del kaffe :-) 


Underliggande roder

Det underliggande rodret fungerar utmärkt och jag skulle absolut inte vilja ha ett släproder eftersom styrverkan är betydligt sämre med ett släproder. Det underliggande rodret är starkt - både roderbladet och surfskin är tillverkade i plast, så det finns lite flex i konstruktionen. Jag har ett extra roderblad lätt tillgängligt, men jag har hittills aldrig böjt roderaxeln. 

Dagens prognos är sydväst 9-12 m/s. Jag paddlar ut på ett glittrande hav med vågor som slaskar in snett framifrån, men det slaskar och stänker betydligt mindre än jag trodde.

Jag är mycket nöjd med hur 510 beter sig i vågor. Den är låg och kort, jag upplever ingen vindavdrift alls och känner inga sidokrafter när vågor slår in från sidan. Varken vind eller vågor tycks få något grepp om den låga profilen.

Två stora havsörnar lyfter från ett skär och seglar över öarna. Solen skiner. Livet är lätt.

Söderarms skärgård

En sista paus före Kapellskär


510 rymmer tillräckligt

All utrustning inkl. kläderna jag paddlade i

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 2042 (2051)   Nästa   Sista

 


Höst i juliHimlen reflekterar stadens ljus

Tipp tapp istapp :-)

Erik & fyr