Hem > Kalender > Medlemstur 2018-06-23 - 2018-06-24 > Turberättelse

Turberättelse

Nelo 510 på tälttur Av: Magnus F, Medlemstur 2018-06-23

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (7) Se alla turer (2062)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 11 km  

Kl 22:15

Nelo 510, framtidens långfärdskajak

 

En minut efter sjösättning simmar en bäver framför kajaken. Den är mindre än de brukar vara. En unge? Den försvinner under ytan med ett plask. Den dyker upp en bit bort. Och dyker igen med ett plask.

Fortsätter ut mot Stora Värtan. Klockan är 22. Eftersom det är högsäsong hinner jag inte paddla dagtid, men jag klämmer in en kort tälttur i närområdet eftersom det är betydligt bättre än ingen tälttur alls :-)

Kliver iland på södra Limpholmen och omedelbart tar jag tillvara på enkelheten och fördelarna med Nelo 510: jag kliver ur i knädjupt vattnet och bär utan paus både paddel och lastad surfski femtio meter upp på ön ända fram till tältplatsen där jag sätter upp mitt röda Hilleberg Enan.

Att inreda tältet går fort eftersom kajaken med packningen ligger intill tältet.

Havskajaken jag brukar paddla är mycket större. Den skulle jag inte kunna bära 50 meter lastad med dricksvatten, tält, mat etc. Men Nelo 510 är låg, den har ju bland annat ingen sittbrunnssarg, så när jag bär den hamnar dess tyngdpunkt väldigt nära ryggraden och därför bär jag den lätt femtio meter trots att den är lastad.

HB Enan & Nelo 510

Nelo 510 & HB Enan

Somnar fort till fåglarnas kackalorum och vaknar tidigt. Dricker kaffe och äter frukost med fin utsikt.

Att packa går fort. Det gör ju det när man bara tar med sig det man behöver, istället för att ta med sig en massa saker man inte behöver :-)

Nelo 510 har mindre packvolym än min vanliga havskajak, men jag använder mindre än en tredjedel av den tillgängliga volymen. Det finns gott om utrymme för mer mat, vatten och kläder för längre turer. 

Nelo 510 är framtiden: betydligt säkrare än en havskajak och oerhört rolig att paddla. Ju större vågorna är, desto roligare är den att paddla.

På en personalresa till Nelo i Portugal paddlade vi på Atlanten med surfskilegenden Oscar Chalupsky i vågor som enligt windguru.cz hade en snitthöjd på 1.7 meter. Många vågor var betydligt högre än så.

510 var helt fantastisk i de vågorna. Surfar som en raket och mycket pålitlig, trots stora och oregelbundna vågberg som sveper fram i olika hastighet och olika riktningar. Atlanten är mäktig. Upplevelsen likaså.

Men nu tillbaka till plattvattnet på Stora Värtan..

Godmorgon

Packar enkelt ned tält m.m. i surfskin: mat och vatten fram, resten bak. Och bär ned den till vattnet. 

Snart

Ler för mig själv när jag sätter mig. Sittställningen i Nelo 510 är fantastiskt.

Tillbaka

Utanför Djursholm ser jag en säl. Vid Tranholmen möter jag några medlemmar som är på väg ut.

Kliver iland kl 08. Arbetsdagen börjar.

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 2015 (2051)   Nästa   Sista

 
Från salt till sött

Karaktär på Lidingö

Upplevelser i mängd

En tvåa med kokvrå