Hem > Kalender > MiniExpedition 2017-07-03 - 2017-07-25 > Turberättelse

Turberättelse

Nelo 510 Stockholm-Åhus Av: Fredrik U, MiniExpedition 2017-07-03

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (22) Se alla turer (2062)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 570 km  

Kort sammanfattning av min 570 km solopaddling från Stockholm till Åhus under Juli 2017.


Jag paddlade en Nelo 510 surfski (med något modifierat bakre packutrymme för lite extra plats), kanske inte det naturliga valet för en dylik långpaddling men jag gillar surfskins enkelhet, snabbhet och säkerhet, så detta prioriterades framför den traditionella havskajakens frikostigare packutrymmen och i vissa fall för uppgiften mer praktiska lösningar (tex uppfällbart roder, gummisnoddar lite överallt, lättåtkomliga stuvmöjligheter för vattenflaskor/kartor/snacks/etc).

Jag hade vatten för dagen i camelbak i flytvästens ryggfack, liten kompass fastsatt med kardborre runt låret och använde mobiltelefon i vattentätt fodral med nedladdade kartor i sjökortsapp för 99% av min navigering. Turen startade vid Pampas marina i Stockholm. Jag paddlade i Mälaren till Södertäljes sluss och sen vidare söderut i allt mer salt vatten och avslutade i Åhus 23 dagar senare.

Planen var från början att komma en bra bit upp på Västkusten men jag fick ganska tidigt inflammerade handleder (trots 20+ mil tidigare på säsongen i samma kajak etc) och var tvungen att ta det betydligt lugnare än jag först planerat.

Utan att gå in i någon detalj på val av rutt och lägerplatser så var rutinen tre-fyra nätter i tält och sen en-två dagar på någon ort med möjlighet till proviantering, påfyllning av vatten samt, nog så viktigt, någon bodega med kall öl!

I Arkösund, Västervik, Kalmar och Sölvesborg spenderades några vederkvickande dagar i civilisationens brus men efter något dygn "på land" kändes det alltid härligt att åter igen ge sig ut bland kobbar, skär, fåglar, sälar och kossor. 


Vädret var väl ganska typisk svenskt juliväder, dvs en mysig mix av sol, stiltje, duggregn, ösregn, bris och styv kuling. Kulingen blåste som friskast mot slutet av turen och då från öst vilket piskade upp rätt spännande sjö i de tidvis öppna och exponerade vattnen söder om Ölands "horn".

Med min Nelo 510 surfski fick jag riktigt fin surf i dyningarna ett par sträckor med sin kulmen mellan Hanö och Sölvesborg där jag flög fram i grov medsjö och avslutade med ett ofrivilligt dopp strax innan jag nådde fast skånsk mylla. 


En tur som i sin helhet gav stor mersmak! ..och det finns ju mycket kust kvar att se i vårt avlånga land.. ;)


Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 1950 (2051)   Nästa   Sista

 
Säl på isflakKajak från mörkret

Lofoten-runt-paddlare