Hem > Nelo Surfski > Att välja kajak/surfski

Att välja kajak/surfski

Vilken modell passar Dig bäst?

Hur kommer du att använda den?

  1. Vikten - hur långt och högt måste du orka bära/lyfta den?
  2. Lätt eller tålig/stark - vad är viktigast för dig?
  3. Med eller utan packluckor? (luckor m.m. ökar vikten)
  4. Paddlar du där det är djupt eller grunt - vilken sorts roder?
  5. Är den tillräckligt stadig i de förhållanden du vill kunna paddla?
  6. Kajak eller surfski?

Korta turer på 1-2 timmar?

Förmodligen kommer du att paddla oftare om kajaken/surfskin är lätt att bära till och från vattnet, men lätta kajaker/surfskis är mer ömtåliga än tyngre.

Om du paddlar på kända hemmavatten där du vet var grunden är kommer du inte att paddla på stenar/grund och då kan du ha en lätt kajak/surfski i stället för en tålig som är tung.

Oavsett om du paddlar för träning eller upplevelser har du troligen inte behov av en stark=tung kajak/surfski  (>20 kg) med packluckor om du bara paddlar en timme eller två. Men om du paddlar en lätt kajak/surfski på 12 kg, paddla inte nära land eftersom risken då är stor att kajaken förr eller senare hittar en sten under ytan och blir skadad.

Dagsturer?

Om du vill kliva i land vill du förmodligen ha med dig lite mat och kläder. Om du packar riktigt minimalistisk kanske du kan ha det ovanpå en surfskin i en vattentät påse, men hög tyngdpunkt resulterar i vingligare surfski, så förmodligen vill du packa inuti surfskin och då behöver den luckor och packutrymmen.

Om du vill paddla nära land och kliva iland på nya platser kommer du att paddla på stenar då och då. Därför är det sällan en bra idé att ha en lätt surfski på 12 kg om du vill upptäcka nya platser och kliva iland på öar.

Tältturer?

För att paddla tältturer behäver du en rejäl surfski som har packluckor och tål kollisioner med stenar/grund. En sådan brukar väga ca 22 kg.

VKV Kåre Fischer Edition i senaste utförandet är ett undantag. För en lätt person är det en nätt och fantastiskt multifunktionell kajak: den väger knappt 16 kg och är därför lätt att bära, den har dubbla packluckor och den är tillräckligt tålig för att klara tältturer (se mer info längre ned).


Vikt - Hur långt måste du bära?

Kajaker/surfskis brukar väga ca 10-30 kg. Du kommer förmodligen paddla oftare om du enkelt kan bära din kajak/surfski till och från vattnet själv. Vad som är enkelt för dig beror på hur stor/stark du är och hur långt/högt du måste bära/lyfta kajaken/surfskin.

Det finns bra kajakvagnar och att dra en kajak/surfski på en sådan fungerar bra, men det är enklare och går snabbare att bära en lätt kajak/surfski ett par hundra meter än att spänna fast den på en vagn och sedan dra den.

Generellt är en tyngre kajak/surfski starkare än en lätt. Vikten beror på materialet och vad tillverkaren tänkt att kajaken/surfskin skall användas till. En tältturskajak som skall packas med tält, kläder, mat och dricksvatten måste vara stark för att inte gå sönder när du paddlar på grund eller när den tas upp på land.

Om du istället paddlar korta turer från en strand eller brygga och paddlar på vatten där du inte kommer att paddla på stenar har du förmodligen större glädje av en lätt kajak/surfski. Lätta kajaker/surfskis brukar sakna packmöjligheter.

Kajaker för tältturer eller dagsturer är starka och har packluckor. Sådana kajaker väger mer än en tunn och lätt kajak för korta turer som inte behöver hålla för landstigningar på krångliga platser.


Material


Kolfiber

Riktigt lätta kajaker (ca 10-11 kg) är tillverkade i kolfiber. Kolfiber är hårt och sprött. En kolfiberkajak kan spricka om du tappar den, bonkar den mot en bildörr, en sten eller något annat hårt. En kajak i 100% kolfiber kostar desutom ganska mycket.

Blandning av Kolfiber / Glasfiber /Kevlar

Kajaker i viktklassen 12-16 kg brukar vara byggda med en blandning av kolfiber / glasfiber / kevlar. Om du är normalförsiktig och undviker misstag har du en kajak med rimlig hållfasthet som är fantastiskt lätt att bära.

Glasfiber

Kajaker i glasfiber (ca 17-25 kg) har en viss svikt och brukar inte spricka om du bonkar i något hårt. De går inte sönder om du paddlar över en sten som kajaken skrapar mot. De kan spricka om du tappar den. Men du bör inte tappa den :-)

Plast

Kajaker/surfskis tillverkade i plast är tåliga och kostar mindre. Men de väger ca 22-30 kg. Innan du lockas av priset, tänk på att den dyraste kajak/surfski du kan köpa är en som är så tung att du inte orkar ta den till vattnet...

En tung kajak/surfski är svårare att lyfta och bära. Det är också större risk att du bonkar i något av misstag - eller att du helt helt enkelt tappar den.


SläpRoder eller Underliggande roder?

Det finns två sorters roder (och en funktionell kombination av dessa: VKV:s underliggande släproder, se punkt 3 nedan):

1. Släproder släpar bakom kajaken/surfskin och fälls upp om du paddlar på en sten. Det fälls inte upp om du paddlar på grund baklänges.

  • Fördel: fälls upp om du paddlar på en sten
  • Nackdelar: inte lika bra styrverkan som med ett underliggande roder. Släproder som är monterade ovanför kajakens/surfskins vattenlinje suger ned luft till roderbladet, vilket skapar ett sörplande ljud och försämrar styrverkan. För att kompensera för detta används ibland större roderblad, vilket ökar friktionsytan mot vattnet och sänker farten.

Havskajaker med roder har alltid släproder eftersom rodret bör kunna fällas upp när man kliver iland eller paddlar på grund. De flesta havskajaker har ganska dålig styrverkan på sina roderkonstruktioner.

2. Underliggande roder sitter under kajaken/surfskin och brukar sticka ned ca 10-25 cm. De kan gå sönder om du paddlar på en sten. I värsta fall kan rodret vid en kollision även skada kajaken/surfskin: roderbladet kan böjas upp i skrovet och det kan bli sprickor kring roderaxeln.

  • Fördel: mycket distinkt styrverkan
  • Nackdel: kan gå sönder om du paddlar på en sten

Tävlingskajaker för slätvatten har korta underliggande roder eftersom de har distinkt styrverkan och bromsar minimalt.

Surfskis har stora underliggande roder eftersom de är utvecklade för att surfa i stora vågor. I sådana förhållanden behövs maximal roderverkan. Ett kort roderblad minskar risken för att hitta stenar under ytan om du paddlar på grundare vatten. Det tar bara någon minut att byta till ett mindre roderblad för paddling på plattvatten. På vissa surfskis kan ett släproder eftermonteras (men då svänger surfskin mindre distinkt).

Kajaker/surfskis med underliggande roder skall paddlas på djupt vatten. Våra skärgårdar kryllar av båtar som har ett par meters djupgående: att paddla med underliggande roder är alltså inget problem: om man håller sig på djupt vatten.

Kajakspecialisten befattar sig inte med kajaker utan roder (ej heller med cyklar utan styre :-)


Kajak eller surfski?

Surfskins största fördel framför vanliga kajaker är att det efter en kapsejsning är lättare att ta sig upp i den och även lättare att tömma ut vattnet. Du behöver inga tillbehör, utrustningsmässigt är säkerheten inbyggd i surfskins konstruktion. Du behöver naturligtvis veta hur du skall göra och du behöver träna. Alla klarar inte att ta sig upp, men om du har tränat tillräckligt bör du vara uppe och paddla igen efter ett avbrott på mindre än en halv minut.

För att ta dig upp i en havskajak och tömma den på vatten så du inte välter igen behövs tillbehör: pump och förmodligen pontoner eller flottör. Troligen behövs betydligt mer tid för övning än med en surfski. Att reda upp en kapsejsning med en havskajak tar ofta minst ca 5 minuter.

Man behöver inte nödvändigtvis bli mer blöt när man paddlar surfski än havskajak med kapell, Kajakspecialisten har en mycket bra klädsystem för surfskipaddling, 

Tänk på att om du främst paddlar turer på 1-2 timmar och använder en surfski utvecklad för att hålla för att tas upp på land med full tälttursutrustning släpar du runt på 10 kg vikt i onödan. När du paddlar spelar den extra vikten inte så stor roll, men vikten krånglar till det när du bär den till och från vattnet. Åt andra sidan: Nelo 510 med sina 22 kg väger flera kilo mindre än de flesta havskajaker 

 

 Följ oss på
Facebook



Svantåg



Stövlar & Stenar

Morgonfrost

Solmurar