Hem > Nelo Surfski > NELO Surfski

NELO Surfski

NELO SURFSKI STOCKHOLM

Butik & Kurser i Stockholm

Magnus Fischer
kajakspecialisten.se


NELO SURFSKI GÖTEBORG

Anders Karlsson
070-246 82 83
ak-ronym@outlook.com
På Facebook

Kan skicka vingpaddlar och ordna lastbilsleverans av Nelo 510 surfski till hela Sverige. Kan ibland även leverera andra Nelo surfski-modeller i södra Sverige.

Vilken är din färg?

Varför Nelo?

Bra längd

Nelo surfskis är kortare än de flesta andra surfskis, de är därför lätta att surfa med. I de korta vågor vi har i Sverige är det betydligt lättare att placera en kort surfski i nedförsbacke än en lång surfski. Långa surfskis ligger ofta platt på två-tre vågtoppar samtidigt, de får helt enkelt inte plats i korta nedförsbackar. 

Längden gör också att de är lätta att hantera på land. Risken att bonka i träd, bilar, människor m.m. är betydligt större med längre kajaker.

De går också att förvara i de flesta garage, kajakklubbar och även i en vanlig sex-meters container (20 fot).

Litet vindfång

Nelo surfskis är låga och korta vilket medför väldigt lite vindfång jämfört med långa och höga surfskis. Det är en stor fördel när man bär dem på land och för mig är den betydligt lättare att paddla i hård sidvind eftersom fören inte blåser iväg åt sidan.

Vågbrytaren bortom sittbrunnen sopar effektivt bort vatten som kommer upp på fördäck. Vågbrytaren är bra både vid surf och när man slaskar mot vågor (paddlar i motvind).

Låg vikt

Eftersom Nelo surfskis är korta och låga är de byggda av färre kvadratmeter material än större surfskis, det är en av orsakerna till den låga vikten.

Alerta & Livliga

Längden och vikten gör att de är väldigt reaktiva och alerta (låg vikt accelererar snabbare än hög vikt). Det är ovant för många som är vana att paddla långa och/eller tunga kajaker, men de flesta vänjer sig snabbt vid detta och få kanotister lär vilja gå från Nelo sportbil till tung långtradare när de väl kalibrerat reflexerna mot sportbil :-)

Ingen skarv mellan halvorna

Det finns ingen synlig söm/skarv mellan halvorna (”seamless”). Utsidan är helt slät.

Sittställningen

I princip alla som provar Nelo surfskis blir lyriska över sittställningen. Sitsen är hög i relation till botten där man har fötterna, de flesta sitter därför betydligt mer upprätt i Nelo än i andra surfskis/kajaker. Och eftersom paddeltekniken börjar med sittställningen finns bra förutsättningar för att utveckla kraft.

Lätt att hoppa upp

Sargen är låg och finurligt utformad, vilket gör Nelo surfskis mycket lättare att komma upp i från vattnet än surfskis jag paddlat tidigare (många andra surfskis har högre kanter). Mindre personer med korta armar har betydligt lättare att komma upp jämfört med andra surfskimodeller jag tidigare paddlat.

Passar små & stora personer

Oscar Chalupsky som konstruerar Nelo surfskis har lagt mycket tid på sittbrunnens utformning. Låg sarg gör att det är lätt att ta sig upp i Nelo surfskis. En konsekvens av låg sarg är också att sittbrunnen rymmer väldigt lite vatten. Naturligtvis innebär det också att det kan skölja in mer vatten än i en surfski med hög kant, men om man paddlar med Kajakspecialistens surfskikläder är detta inget problem (med dessa kläder är man torr och lagom varm).

För att minimera volymen i sittbrunnen är den ganska small invändigt. Detta inkräktar inte på något viss på benutrymmet, men det minskar den volym vatten som får plats i sittbrunnen till ett minimum.

Sammantaget är sittbrunnen alltså inte trång, men rymmer väldigt lite vatten. Den supereffektiva självlänsen tömmer sittbrunnen på några sekunder. Upphöjningen under kväna är låg för att kajaken även skall rymma personer med korta ben.

Handtag fram & bak

Bärhandtagen fram och bak är smidiga. Under handtagen finns mycket plats även för stora händer med handskar. De är alltså mycket lätta att greppa och bära.

Infällda bärhandtag

Nelo 510 och 520 har infällda handtag på insidan av sittbrunnen, vilket i kombination med den låga vikten gör dem väldigt lätta att bära/hantera på land.

Självlänsen

Alla moderna surfskis har en självläns som öppnas och stängs med hälen. Självlänsen i Nelo surfskis har väldigt låg intern friktion och är därför väldigt enkel att både öppna och stänga med foten. Sittbrunnen töms väldigt snabbt när länsen är öppen (..om du paddlar snabbt..).

 

 Följ oss på
FacebookVKV Yoo-a-Kim

Läggdags4,7 grader?Ett hav av möjligheter