DETTA INGÅR VID KÖP AV EN NELO SURFSKI i Komposit/kolfiber
1 st vågbrytare
1 st roderblad: välj ett litet för plattvatten eller ett stort för paddling i vågor
Vid köp av lättaste materialet (7/SCS) ingår även 1 st transport- & förvaringsstrumpa
MONTERA RODER
Stort vågroder
Mycket bra styrverkan även i rejält stora vågor tack vare längden/djupet. En nackdel med långt/djupt roderblad är att risken för att träffa ett grund är större än med ett kortare roderblad.
Litet plattvattenroder
Sämre styrverkan än med det större roderbladet, men mindre risk för att köra på grund och mindre risk för att sjögräs fastnar på roderbladet.
MONTERA VÅGBRYTAREN
Vanlig packtejp fungerar, men det blir slätare och lite snyggare med en lite grövre tejp. Använd en tejp som inte lämnar kladdiga limrester.
Vågbrytaren är en del av funktionen i en Nelo surfski och skall alltid vara monterad. Den har som uppgift att styra undan vågor så de inte hamnar i sittbrunnen. På plattvatten fyller den naturligtvis ingen funktion, men de flesta råkar förr eller senare ut för båtsvall eller andra vågor som slaskar rakt ned i sittbrunnen. Därför är det bäst att alltid ha vågbrytaren monterad.
Justera fotstöd, styrpedaler och Pullbar
Vissa gillar att sitta fast med fötterna när de paddlar - ungefär som med cykelclips & cykelskor. Syftet är att med hjälp av benarbete lättare rotera bäckenet i relation till sitsen.
En nackdel med att ha pullbar eller fotrem tight kring fötterna är att det är krångligare att ta in/ut fötterna. Detta är av uppenbara skäl en nackdel vid kapsejsning, men även vid i- & urstigning. En annan stor nackdel är denna: en fantastisk möjlighet med en surfski är att den går att göra stadigare genom att lägga ut en eller två fötter djupt i vattnet (det sänker tyngdpunkten). Om det är krångligt att göra det, eller om det tar någon halvsekund längre att göra pga fötterna sitter tight, kanske du inte hinner stabilisera när du behöver - och då kanske du välter.
Med tight rem/pullbar är det också krångligare att ta tillbaka foten/fötterna till fotstödet eftersom dina benrörelser blir långsammare och du måste kanske titta på foten/fötterna när du trixar in dem i stället för att titta på vågorna - och då kanske du välter.
En annan nackdel med pullbar är ett den är omständlig att justera - det tar tid att justera och det behövs ett verktyg. Om du en dag bytt till tjockare skor som inte får plats under din pullbar kanske du inte kan eller hinner paddla.
Mjuk kardborrerem finns som tillbehör. Den går att spänna tightare än en Pullbar, men en fördel med pullbar är att den är hårdare och mer distinkt. En annan fördel med hård pullbar är att den är en mycket bra plattform för klocka/gps.
Personligen föredrar jag att paddla utan rem eller pullbar. En bra kompromiss kan vara att montera pullbaren i sitt bakersta hål och i det översta läget med bara en skruv på varje sida. Då fungerar pullbaren som en bra plattform för klocka/gps och den är minimalt ivägen (därför att den då är maximalt bakåt och uppåt).
Självlänsen/bailer
Självlänsen tömmer sittbrunnen mycket snabbt och är väldigt lätt att öppna / stänga med foten. När den är stängd är den, precis som alla andra surfski-självlänsar på maknaden, inte 100% tät.
På plattvatten och i småskvalp paddlar jag med länsen stängd. Efter gissningsvis ca 10-15 minuter brukar det ha sipprat och stänkt in ca 1 cm vatten i sittbrunnen: då kickar jag upp självlänsen med hälen, fortsätter paddla och stänger självlänsen efter ca 15 sekunder. Då är det tomt igen.
I större vågor när det stänker in vatten hela tiden har jag ibland länsen öppen hela tiden, men jag undviker det eftersom farten bromsas om självlänsens "läpp" hänger ned under surfskin. Dessutom ogillar jag det sörplande ljudet som uppstår när länsen är öppen.
Montera Visibility-pack Den signalfärgade tejpen finns i signalorange + signalgul och i två olika mönster. Dessa kan köpas som lösa tillbehör, men de kostar ingenting extra om du beställer en surfski där dessa monteras i fabriken.
Surfski på biltak Inuti alla Nelos compositsurfskis finns en längsgående stående vägg i styv cellplast som stagar upp konstruktionen.
Att surra surfskin så som Oscar gör i filmen fungerar bra på bilar där avståndet mellan lastbågarna är stort. På bilar med tätt mellan lastbågarna brukar det inte fungera lika bra.
Om du vill ha mer polstring för din dyrgrip rekommenderas Kajakspecialistens kajakhållare för biltak. I dessa ligger surfskin oftast bäst med undersidan nedåt. Om du kör i regn och vill undvika att vatten samlas i sittbrunnen: ha länsen öppen
Surfa
Att surfa på vågor, vindvågor eller båtsvall, är oerhört roligt!