Hem > Nelo Surfski > Om surfskis > Smalt eller snabbt?

Smalt eller snabbt?

Som referens när du läser texten nedan: V8 är stabil som en havskajak. V10 Sport är betydligt rankare. Nelo 520 ligger mellan V8 och V10 Sport i stabilitet och närmare V8.

Har du en bakgrund som erfaren havspaddlare, är van att paddla i stora vågor och funderar på V8:a eller V10 Sport: tänk på att V10 Sport är 8 centimeter smalare än V8. Tänk tillbaka om du någon gång befunnit dig i en balansmässigt obehaglig situation: skulle du velat haft en 8 cm smalare kajak då?

Med V8 kommer du kunna paddla året runt på lite större vatten även om det blåser. Med V10 Sport kommer du vara begränsad. Du kommer att hålla dig på mer skyddade vatten och välja väder i högre utsträckning. Jag tror inte du kommer kunna använda den framgångsrikt om vågorna är högre än 0,5-1 meter. Den kommer vara betydligt långsammare än V8 om det blåser hårt från sidan, även om vågorna bara är ett 2 decimeter höga (om du tex paddlar i sidovind på 10 m/s bland täta öar). Om du har bra teknik och är vältränad kanske du slår i taket fartmässigt när du sprintar med en V8:a (taket ligger kring 10-11 km/h), men i marschfart kommer V8 vara lika snabb som V10 Sport. Slutsats: du behöver båda :-)

Eftersom du går från havskajak till surfski kommer du uppleva en stor förändring / förbättring / utveckling också om du väljer V8. Kanske har du V8:an i 1-2 säsonger och byter sedan till V10 Sport. Eller så köper du V10 Sport nu och accepterar begränsningarna pga instabiliteten. De begränsningarna kommer gissningsvis bestå för alltid: duktiga / snabba surfskipaddlare som paddlar Epic V14 i Mälaren 4-5 ggr/v paddlar V8 när de paddlar i stora vågor på Surfskicenter.com i Tarifa – eftersom de paddlar snabbare i V8:orna än i alla andra smalare modeller när vågorna är stora.

Jag tycker du skall välja utifrån om du vill kunna paddla i stora vågor eller om du prioriterar fartkänsla under lugnare förhållanden.

FAQ

Fråga:
Jag söker en surfskimodell att växa i utan att i framtiden behöva uppgradera mig.

Svar:
Vilken stabilitetsnivå du kommer bli mest nöjd med beror på många olika saker, bland annat:

  1. Om du börjar paddla i vuxen ålder kommer du inom den närmaste framtiden inte klara av att paddla surfskis eller kajaker som personer som började paddla när de var tio år och sedan tränat paddling flera gånger i veckan under tio - tjugo år paddlar. Acceptera det och var realistisk. Man lär sig inte paddla av att välta, man lär sig paddla av att paddla. 

  2. Det allra viktigaste att tänka på är att du kan inte lära dig att paddla om du inte kan ta i max i din surfski/kajak i de vågförhållanden du vill paddla. Du lär dig ingenting av att sitta och stötta/vara rädd. Du lär dig att paddla genom att paddla. Har du en för rank surfski/kajak kommer du bara att paddla på lugnt vatten i fint väder och då kan du inte lära dig paddla i vågor.

  3. Din nuvarande vikt: hög tyngdpunkt = mer vingligt än låg tyngdpunkt. Det är betydligt rankare för en person som väger 95 kg att paddla än för en person som väger 65 kg. Därför behöver tyngre personer stadigare kajaker än lätta personer (alternativt lugnare vatten, mer vana etc).

  4. Vill du paddla korta eller långa sträckor? Det är betydligt svårare att vara maximalt koncentrerad under tre timmar än under 30 minuter. Det innebär att man behöver en stadigare surfski/kajak ju längre turer man paddlar.

  5. Om du vill paddla vår, höst och kanske vinter behöver du en stadigare surfski/kajak än om du bara tänkt paddla på lugnvatten mitt i sommaren. I praktiken är det inte realistiskt att tro att man kan paddla i kallt vatten och "bara hoppa upp igen om man välter". Det kanske funkar en gång och det kanske funkar två gånger. Men man blir trött av att klättra upp. Och är man trött ökar risken för att man välter igen. Fundera också på om du vill lägga din fritid på att paddla eller välta, välta, välta..

  6. Vill du paddla på lugnt vatten eller i stora vågor? Man åker inte längdskidor nedför höga berg och man åker inte i preparerade spår med skidor för störtlopp. Samma sak gäller surfskis och kajaker. Vill man paddla under väldigt olika förhållanden behöver man antingen flera farkoster eller en stadig som klarar alla förhållanden.

För att bli duktig på att paddla behöver du paddla mycket. En grundregel, om du paddlar minst 2-3 ggr/v, är att du kan byta till en smalare modell per säsong. Det tar alltså ett par års paddling innan du kan paddla en smal modell snabbt i vågor.

Välj en modell du kan hantera i alla förhållanden du vill paddla i. Behåll den resten av livet eller byt till en smalare när du behärskar en smalare.

 Följ oss på
Facebook

Går detta..?

Under himlens variation

VKV Yoo-a-Kim

Tänk om jorden ÄR platt..?Vid Horisonten

Det enkla livet