Hem > Kalender > Havstur 2010-04-02 - 2010-04-05 > Turberättelse

Turberättelse

Resa genom årstiderna Av: Christian M, Havstur 2010-04-02

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (78) Se alla turer (2061)
Dela på:

Långfredag

Långfredags morgon samlades vi 4 entusiastiska paddlare vid Ladan och lastade snabbt vad som tidigare packats och riktade förstäven mot Nynäshamn. På vägen plockades blivande returchaufför Linus upp.

Turen hade diskuterats redan i slutet av förra året men när isen under januari, februari och mars bredde ut sitt, vad Martin så träffande kallade tragiska, täcke och Finlandsbåtar och mindre isbrytare en efter en körde fast så fanns inte mycket hopp om dess tillblivelse kvar.

Inget kunde dock i längden hindra oss från att försöka, så denna fredagmorgon följde ekipaget 73:an till Nynäshamn och Strandvägen söderut, ner till Fagerhamn efter Trekanten.

Innerviken var istäckt med öppet vatten mot söder. I öst-västliga gränsen mellan is och hav fanns ett bälte med stora isflak som gnagde mot varandra. Vi greps av oro för att detta skulle kanske bli den enda iskontakt vi hade chans att få.

Solen stod så högt den nånsin kunde så när avlastning och packning av kajakerna var klar så avnjöts årets första Real-lunch.

Start påsktur Nynäshamn

Sjösättning vid Farhamn, Nynäshamn

Ganska många paddlare hade valt denna tid och denna plats för säsongens första tur. Samtliga verkade också dela oron över isbältet men reaktionerna var olika. Hälften valde den tuffare isättningen bland isflaken med den överhängande risken att skruvas ner och få en minnesvers läst över sig och hälften sjösatte 50 m bort direkt i sommaröppet vatten. Klubb Fischer hade senaste månaden haft is i både blick och sinne och hörde självklart till den första gruppen.

Ut på havet

Mot horisonten

Turen går söderut, mot solen och vinden, runt Kinnäbben, mellan Ytter- och Innergården över farleden mot Norrholmen på Mällsten, i skydd av vilken första vatten med tilltugg-paus tas. Strandklipporna är snö- och isklädda, vattnet kallt och kristallklart men helt isfritt.

Solsken i blicken

Solsken och sommar i blick

Färden går över Danziger Gatt vidare österut mot Halsudden, södra spetsen på Nåttarö. Från sydost, den fria horisonten, har vindens långa stryklängd över öppet hav byggt upp en behaglig sjögång. Kajakerna försvinner ur sikte i dalarna men de orangea kepsarna och paddlarna sticker upp. Isen och vintern känns långt långt borta. Allt är som det brukar vara, som det skall vara, igen!

Men inte allt....var är TA?  TA- brukar fara förbi långt fram för att få fina kameravinklar men nu är det något som inte stämmer. Han sackar efter.

Paddelglädje

Paddelglädje

Entusiasmen över att påskturen ändå blivit av har gjort TA helt oförmögen att uppmärksamma att kroppen invaderats av fientliga trupper. Kraften bakom paddeltagen blir helt naturligt mindre om halva styrkan är upptagen av försvar på alla fronter.

Fri horisont

Österut mot Nåttarö

Gruppen sänker tempot från överentusiastiskt första tältturen för året-intensivt till normalt fart-tempo. Alla mår bättre av det.

Mormarhålskubben

När Nåttarös sydspets rundats och vi styr nordost förbi den beryktade Mormarhålskubben mojnar vinden och vågorna planar ut. Havet ligger till sist spegelblankt. Solbelyst och spegelblankt från kajak-kanten förbi alla tusentals alfåglar och ejdrar rakt österut mot den fria horisonten. Rakt söderut likaså.

Fri horisont

Hav och himmel i ett

I behagligt tempo njuter vi av naturscenerna förbi Stora Björn och vid Ålö söker vi nattläger i Storsandsviken men först lite stärkande Hopp-i-land-käk.

Landstigning

Landstigning

När solen sänker sig över Ålös skogsrand i väster serverar TA som kvicknat till efter en stunds vila och lite febernedsättande en läcker fisksoppa. 

Härligt att återigen få sova i tält

Härligt att åter få sova i tält

Himlen är klar så natten lär bli kall (vilket de som i månupplyst natt gjorde barfotabesök i buskarna kan intyga).

Påskafton

Frostknäpp

Vinter igen

Påskaftons morgon är helt vindstilla, kylslagen och solig. Under den molnfria natten har isen lagt sig över viken och kajakerna. I tälten sover påskfirarna längre än planerat. Natten var så kall att både Davids Harpa och min Kanariefågel strejkade. (För dem som inte är bekanta med iPhone så gäller det olika väckningssignaler).

Isläget gör att vi inte har bråttom. Solen och eventuell vind får jobba åt oss.

Frukostbuffé

Frukostglädje

Medan morgonmålet intas avhandlas Amundsens Pingvinteorier.   

På sydpolen står de tusentals tätt tätt tillsammans. Det är trångt, hemskt trångt och varmt i mitten, så de strävar efter att få lite utrymme, strävar ut mot kanten. Plötsligt är de ute i de fria och skuttar runt alldeles överlyckliga.

Efter en stund märker de att de håller på att frysa häcken av sig, så då störtar de rakt in i hopen och värmen igen och någon annan ploppar ut i friheten och kylan.  Evolutionen har försett dem med ett kort minne, de inser bara fördelarna och minns ej nackdelarna med att vara ute respektive inne, så därför upprepas processen gång på gång genom årtusendena till båtnad för arten som helhet.

Lite pingvintendenser har vi där vi sitter på frukoststocken och väntar på att isen skall gå upp och TA:s feber ner.

Playa del Kayak

Real-beredda på nya tag

Efter Real-lunchen fortsätter vi stillsamt färden mot nord-ost. Solen lyser och havet är lugnt och spegelblankt. Långt framför oss bryts vattenspegeln av en säl som drar in luft och tittar åt vårt håll. Sakta paddlar vi närmare men mån om sin integritet dyker den när vi kommer inom fotohåll.

Svävar över havet

Svävar över havet

Sedan vi lämnade Nynäshamn har vi inte sett gammal is men långt norrut skönjer vi nu på öppet vatten något som kan vara ett isflak. Ett solbelyst flak på ett öppet blankt hav är oemotståndligt för varje säl. En ensam kut ligger och solar och verkar inte bry sig om oss. Vi gör för säkerhets skull en halvcirkel runt om den.

Säl på isflak!

Säl på isflak

Ejdrar tar fart

Flygglädje

Efter ännu en skön dag med sol och fri horisont finner vi en hamn på en vacker klippö där man fortfarande kan se de stenlabyrinter som lades för tusentals år sedan av söderifrån, i inlandsisen spår, invandrande fiskare (för inte ägnar sig väl nutidens motorbåtsturister åt sådant?).

Hällar & Horisont

Mjuka rena kurvor

Till middagen serverar Bosse  en läcker köttfärsspäckad sojabönsgryta.

Nästan fullmåne

Full säl-yls-måne

Ännu en vacker, kall, stilla natt med fullmåne som tydligen inte bara vargar utan även sälar ylar(?) åt. Underbart att lyssna på från djupet av en varm sovsäck.

Påskdagen

På påskdagens morgon börjar det märkas att vi lämnat södern bakom oss.  Vind från nordost, fortfarande  sol men den börjar ibland gömma sig bakom molnen. 

Lägerhällar

Nordanvind

På grund av det bistra klimatet känner vi ingen brådska och sjösätter först efter att lunch-realen intagits.

Synkade framåt

Bra synk

På vägen mot Sköt-Rökan ser vi flera havsörnar. Tre stirrar på oss från en kal kobbe. Två tumlar runt högt i skyn och leker fallande lövet men skiljer på sig innan det börjar bli farligt.

Öhö ännu ett isflak

Bockholmsis

Vid Bockholmen stöter vi på fast is och intar kajakmacka i lä från den kalla nordanvinden.

Havet hägrar

Säl i fjärran

När vi passerat Stora Trollhättan så ser Hawkeye David och TA (som nu helt tillfrisknat) en säl på ett flak på flera km:s avstånd uppe vid Själstenarna. Hela troppen lägger i högsta växeln. Sälen blir två, en vit och en svart.

När vi är halvvägs framme blir den svarta sälen rädd, lyfter och flyger snabbt mot nordost. Strax därefter gör den vita sälen den svarta sällskap.

Isforcering

Ispassering

Stråkar med is passeras. Vår försiktiga plan är att söka oss nattläger invid Jungfrufjärden för att nästa morgon gå mot Dalarö.

Efter Stora Grimskär ser vi fast is västerut, ändrar planen och söker oss genom ett antal isbälten mot Bunsösund mellan Kymmendö-Bunsön och Mörtö-Bunsön.  Väl inne i sundet ser vi att Jungfrufjärden är helfrusen.  Bara att backa och gå runt om Mörtö-Bunsön. 

Bortom flaken

Frusen horisont

Vår plan blir nu att gå mot Björkviks Brygga på Ingarö. SMHI:s kustväder säger att Annandagen skall bjuda på ostlig vind ca 10 m/s så vi måste hitta nattläger som skyddar mot det.

Vid Kvinnoholmen finns en vik som ser bra ut bortsett från att östlig vind skulle blåsa rakt in och göra det omöjligt att starta därifrån, åtminstone vid minus 2 och 10 m/s. Viken är egentligen ett smalt sund men på västra sidan börjar Jungfrufjärdens tjocka istäcke.

Isklädd kobbe

Lite isfritt vatten finns kvar (väl?)

Istället söker vi oss norrut på västra sidan av Mörtöklobb med avsikten att nästa morgon gå över Nämdöfjärden med den starka vinden i ryggen.

Iskanten är först otydlig. Vi vill inte se den och försöker i det längsta negligera den men sen är den där. Det verkar som om även Nämdöfjärden har tjock is.

Jaha, då får vi väl gå på ostsidan om Nämdö upp mot Stavsnäs i stället. Det är bara att paddla tillbaka runt Mörtöklobb.

På ostsidan ligger isen även där obruten. Jaha, vad gör vi nu?

Vi får gå rakt österut, genom krafset ut norr förbi Tärnskär och runda även Runmarö. Solen är på väg ner så vi får först hitta nattläger nånstans österut.

Med solen i ryggen tuffar vi mot Klintfjärden. Öarna vi passerar har istäckta vikar som omöjliggör landstigning. Långt i norr vid Nämdö hör vi och ser en Vaxholmsbåt. Mellan oss och den är det kilometervis med fast is.  Det hörs tydligt hur isen bryts i dess väg. Kunde vi ta oss dit vore det förmodligen bara att följa den i spåret.

Framför oss, österut ser vi mer is. Fortsätter vi för långt är det inte säkert att vi finner land innan det blir mörkt. Det finns bara en sak att göra och det är att ta oss tillbaks dit vi senast såg att det gick att komma iland. Bättre att vara inblåst på land i mörker än utblåst till havs i mörker.

Vi hittar snart tillbaks till det frusna sundet och bestämmer oss för att slå nattläger men först skall vi visa kung Bore vad vi kan och vad vi känner. På ca tjugo minuter har vi med den ackumulerade kraften från ett hundratal tjurrusningar med kajak lyckats bräcka isen i oändligt antal isflak och flytta iskanten 10-15 m. Där fick han!

Jungfrufjärden islagd

Kvällsutsikt i väster över isbelagd Jungfrufjärd

Något frusna och trötta lyfter vi upp kajakerna så att nattens och morgondagens ostvind inte skall kunna ta dem.

Efter Hopp-i-land-käket är humöret åter på topp och nya besked ges till chaufför Linus att ställa bil och kajakvagn vid Stavsnäs hamn inför morgondagens förhoppningsvis avslutande etapp.

Efter middagens lins- och bläckfiskgryta faller alla snart djupt ner i sina sovsäckar. Ingen fullmåne, inget ylande.

Frampå natten vaknar jag av att något, förmodligen nederbörd, faller mot tältduken. Några 10 m/s hörs inte, bara det envetna ljudet mot tältduken.

Annandagen

På morgonen är allt tyst, alltför tyst. Ingen vind, inget hav, ingenting hörs. När jag försiktigt börjar fumla med blixtlåset utlöser jag en dånande lavin. Hela tältet skakar och till och med Bosse vaknar och undrar vad som hände.

Fjärde årstiden på fyra dagar

Allting är vitt, vitt, vitt

När jag drar upp yttre blixtlåset rasar snön in.  Stora flingor singlar tätt genom luften. Sikten är fem meter. Allting är vitt vitt vitt.

En snabbtur runt området visar att ostanvinden har tryckt in en massa isflak i viken. Det går inte att se öppet vatten någonstans, men sikten är också ytterst begränsad. Det är inget annat att göra än att vänta på bättre sikt. Det är bara att förbereda sig, lista möten man måste avlysa, vilka som måste kontaktas, försöka få grepp om konsekvenserna av denna ofrivilliga förmodade förskjutning i kalendern.

Hmm.. var är kajakerna..?

Kajaker?

Väntan kan man fördriva med att äta kokt ägg med kaviar bl.a. Av någon outgrundlig anledning spänner vi aldrig upp tarpen utan finner oss i att stora flingor blöter ner frukosten. Framåt lunchdags lugnar snöfallet ner sig och vi kan se att vi har ett par hundra meter drivis att forcera till öppet vatten.

Vi kanske når fastlandet idag!

Äntligen paddelväder!

När lunchrealen ätits och packningen stuvats så bryter David och TA upp en ränna genom isen medan Bosse och jag ser till att allt sluts igen prydligt och snyggt bakom oss.

Finns det öppet vatten..?

Följ mig!

Ibland blir det inte en ränna utan då får man istället ta fart och liksom hoppa upp på och kana över isen som då för det mesta brister.

Ispaddling

Kajakhopp

Samtidigt gäller det att ha graciös och precis paddelföring eftersom kolfiber är sprött som ett ostkex.

Is, is, is..

Mot horisonten

När isbältet väl forcerats upptäcker vi till vår glädje att ända fram till den plats där vi dagen innan hörde och såg Vaxholmsbåten ligger havet öppet.

Glada och lyckliga paddlar vi längs ostsidan av Nämdö, kryssar och finner utan svårighet kurs mellan isflaken. Vi har vinden i ansiktet men inga 10 m/s. Plötsligt lägger David i överväxeln och börjar fara i cirklar kring oss, fram och tillbaka, hit och dit.  Fel säsong för att bli jagad av vare sig geting eller broms. Så småningom lugnar han ner sig och säger att han fått upp värmen i fötterna. Om David kommenterar temperaturen, då måste den ha varit extrem.

I skydd av Snackudden avnjuter vi våra kajakmackor. Ett fridfullt lugn har infunnit sig när det nu verkar troligt att vi är i land till kvällen.

Mot Stavsnäs

Mot Stavsnäs

Vi stryker västerut längs nordsidan av Nämdö, besvarar saluten från en mötande Vaxholmsbåt, följer västsidan av Käckskär med kurs rakt mot Franska stenarna. Vid Huvudskärsgrunden efter att vi passerat några bälten med drivis intar vi de sista snacksen. Två höga master i Stavsnäs rakt norröver blir vårt nya sikte. Vi paddlar och paddlar och paddlar men masterna förblir lika fjärran.

David blir arg för att masterna inte kommer närmre, lägger i en överväxel och är plötsligt framme.    

Ett gott föredöme förtjänar att efterföljas säger vi andra och plötsligt är även vi framme.

Bilen och kärran var på plats. Tack för det, Linus!  Senare fick jag höra att det varit rena snö- och halkkaoset i land och att bilresan till Stavsnäs varit riktigt äventyrlig.

Hemfärd, urlastning och avslutning gick på räls och alla var hemma ca kl 22.

Tack för en minnesvärd tur!

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 477 (2050)   Nästa   Sista

 


Månläger

Sångvan sångsvan?

Klubbvev mot Ålkistan

Kväll på Lygna