Hem > Kalender > Dagstur 2010-09-04 > Turberättelse

Turberättelse

Solig sensommar tur i Värtan Av: Maria E, Dagstur 2010-09-04

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (9) Se alla turer (2061)
Dela på:

3 medlemmar, Micke, Peter o Maria (tre), samlades på bryggan riktigt ladade för en härlig dagstur och inspirerade av den soliga morgonen. Några var dock än mer morgonpigga än vi för motionskajakerna hade redan lämnat bryggan då vi samlades.

Utrustning packades vant ihop i offshore o ocean o vi satte förväntansfullt av mot ett stilla Värtan. I Husarvikens mynning mötte vi de glada morgonpaddlarna, önskades "god tur" o paddlade mot Tranholmens vassrugg. Målet för dagen var att utforska kyrkviken. Vägen dit följde vi strandlinjen längs Djursholm, Viggbyholm och Hägernäs. I fjärran skådades både segelbåtar och en ensampaddlare - han blev snabbt ett upphinnande byte för våra snabba VKV:er! Nybyggnationer längs Viggbyholmsstrandlinje utlöste en del drömska hummanden, men mest spännande var nog vraket längst in i Hägernäsviken - Mickes foton ger en hint om dess kuslighet, men det är helt klart värt att upplevas!

Kyrkvikens mynning var inte helt lätt att lokalisera för oss ovana kartläsare men som tur var fick vi en motorbåt som vägvisare. Viken vart ett populärt tillhåll för motorbåtsägare, fiskefantaster o strövare. Vi hittade en riktigt bra landstigningställe i hästhagen (utan hästar dock) strax öster om östraryds kyrka. Kläder o kajaktillbehör hängdes på tork i den värmande solen och vi slog oss tillro och avnjöt lunchlådan och en kaffetår med dopp (endast kakdopp....) När solen hotade att försvinna bakom mörka moln blev det till slut dags att bryta upp. Vinden hade tilltagit något och hjälpte till att skjutsa ut oss från stranden. Vi bestämde att lägga några extra kilometer på att utforska hela viken innan vi lämnade den och det vart det värt - åtminstone ett par smultronställen noterades för trevliga kvällsolstunder.

Ute på Värtan igen följde vi bogesundslandet och styrde sedan över mot bastuholmen-storholmen, korsade en seglartävling och fick känna på lite gropigare sjö. framme vid sundet vid västra delen av Tranholmen dök en fartstinn helblind motorbåt upp som fick oss att hytta med pddlaran o se rött. Med extra addrenalin i kroppen tog vi av bara farten även ett varv runt Bockholmen innan vi styrde hemåt.

Trötta, men fantasktiskt nöjda med dagen klev vi i land på bryggan 5 h o 37 km senare!

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 624 (2050)   Nästa   Sista

 


Lunchällar med utsiktPå väg på vägMitt i verkligheten