Hem > Kalender > Havstur 2010-07-21 - 2010-07-27 > Turberättelse

Turberättelse

Stockholm - Västervik Av: Magnus F, Havstur 2010-07-21

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (21) Se alla turer (2061)
Dela på:

Upplevelse som varar

Ursprungsplanen var att paddla Landsort-Arholma. Men att runda Åland är alltid lockande, så vi övervägde även det. Rutter vägdes mot antal tillgängliga dagar och idéer började ta form. Men på startdagen levererade SMHI en spådom om två dagar sydliga vindar på 8-10 m/s och följande fyra dagar nordliga vindar på 10-15 m/s, vilket vände alla funderingar upp och ned.

Spådomarna är ofta fel, men att under hot om fyra dagar med vindar på 10-15 m/s planera överfarter på en eller flera mil kändes väl chansartat. Onödigt stor risk att vara inblåst i stället för att paddla.

Ähhh, vi smackar rakt över!

Med given prognos föreföll ett lämpligt ruttval vara att paddla från klubblokalen söderut, kanske till Västervik. Två dagar motvind på ca 10 m/s borde gå att hantera eftersom öarna på väg ut ur Stockholm ligger tätt och 10-15 m/s i ryggen de följande fyra dagarna skulle ge utmärkta förutsättningar för att nyttja Havsspjutens (två Offshore FE och en Ocean FE) spektakulärt goda surfegenskaper.

Feber i Dalarö

Utanför Dalarö glider vi in i lä i en vassrugge och trycker i oss smörgåsar. Värmen från solen är tryckande. Plötsligt ser jag hur Christian trasslar på sig jackan - que? Han drabbas av någon form av köldfrossa. Märkligt. Verkar som feber. Vi hittar en strand där vi kliver iland och slaggar till under ett träd. Efter ett par timmar mår han bättre, antagligen tack vare små vita piller. Dagen efter fattar han ett klokt beslut och kliver av i Nynäshamn.

Ypperlig surf efter en blå båt. Kvinnan inne på toaletten med stort glasfönster akterut är aningen besvärad. Men surfvågen är för fin för att ignorera. Hänger på en kilometer eller två innan jag kliver av och väntar in de andra som är flera hundra meter efter.

Vi saknar Christian och behöver en omladdning. Den infaller naturligt då vi strax norr om Öja/Landsort paddlar ut på Krabbfjärden på väg mot Askö. Morgondagens prognos är nord ca 10 m/s. Definitivt risk för att bli inblåsta på Askö.

Solen är på väg ned och vi har paddlat drygt fyra mil. Det vore bättre om vi tältar på Lacka eftersom det ligger i anslutning till myllriga ö-områden där det bör gå att ta sig fram nästan oavsett vindstyrkor.

Ensamma med havet

Nytt mål med ny riktning 15 km över öppet hav. Humöret rusar i topp, inte minst av de polska korvarna :-)

15 km över Krabbfjärden

Efter dagens 57 km och begynnande skymning är det inte läge att vara alltför kräsen med val av tältplats. En plan gräsplätt uppenbarar sig. Vi kliver snabbt upp och konstaterar att det inte alls är så perfekt som det verkade från sittbrunnen. Kobajs och mygg. Ungefär lika mycket av båda.

Vi forcerar skogen till andra sidan ön, hittar en fin plats för klippbad och tältplatser med visst lä även om vinden dundrar in med 10-15 m/s på morgonen. Kajakerna ligger i alla fall på sydsidan och kan lätt sjösättas i lä.

Somnar till fårens bräkande och suset i trädkronorna. 

Oxelösund

Vinden gör att vi måste gå nära land då vi passerar Oxelösund. Regnet smattrar horisontellt när vindbyarna trycker i som mest. Ful hamnmiljö. Regn, regn och regn. Och regn.

Oxelösund - ingen naturupplevelse

Över Bråviken har vi tur med vinden. Vågorna är lagom, med bara en viss känsla av hav. På andra sidan hamnar vi i en tratt av öar. Solen lyser genom ett hål i den mörka himlen. Vi är på väg in i en ljus port av havsglitter, omgiven av ett dovt mörker. Vi skämtar om att vi kanske paddlar mot en öppen dörr till en annan värld.

Vi surfar genom porten utan att bli attackerade av några arméer ur Sagan om ringen. Men strax börjar märkliga vågsystem utvecklas. Från havet kommer vågorna från en helt ny riktning. De studsar mot branta hällar på vår högra sida och plötsligt kommer vågor från alla håll. Definitivt koncentrationskrävande, det kom så plötsligt. Efter ett par hundra meter är det lugnare.

Häxorna på SMHI

SMHI:s spådom om rejäla nordliga surfvindar i fyra dagar, dvs den spådom som gjorde att vi övergav idén om att paddla Landsort-Arholma, vänder de nu 180 grader. Deras nuvarande hypotes är att det blir sydliga vindar, dvs motvind. Ett djupt lågtryck från Polen har tydligen dykt upp från ingenstans (den här gången ligger alltså ingenstans i Polen).

Höst i juli

Regnet fortsätter att smattra på oss, på vattenytan och på tälten. Lägerlivet är fuktigt. 

Kobbe & Kajak

När vi når St:Annas och Gryts skärgårdar har lågtrycket lyckligtvis rest vidare till Norge varför vi kan paddla ur skogen och ut till kobbarna och hällarna längs horisonten.

Längs horisonten

SMHI ändrar åter sin hypotes om vindriktning 180 grader. På kvällen levererar de en spådom om nordliga vindar. Humöret höjs eftersom det betyder medvind längs horisonten, men på morgonen har de ändrat sig: det blir sydliga vindar och motvind i dag också.

Månläger

Vi kan inte låta bli att fundera över varför de överhuvudtaget ger prognoser? Deras hypoteser påverkar väldigt många människors beslut. Kan de inte göra som alla andra ansvarsfulla människor som inte vet: helt enkelt säga att de inte vet om de inte vet? 

Alternativt inleda varje prognos med:
"Eventuella likheteter mellan verkligheten och våra prognoser är en ren tillfällighet".
Yr.no verkar oftare ha känsla för framtiden. Vi går över till dem.

Upplevelse i överflöd

Plockepinn

Hur som helst är motvinden svag och vi vevar fram längs horisonten genom myllrande skärgård och rastar på klipphällar med horisontutsikt. Livet kan inte bli bättre än så här.

Klipplampa

Det enkla livet

Laddning för livet

Efter 259 km och en knapp vecka kliver vi i land i Västervik.

Ännu en fantastisk Klubbtur!

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 588 (2050)   Nästa   Sista

 


Snart framme

This guy went bananas.. (solskydd)

Middagsbestyr