Hem > Kalender > Y-tur 2008-10-17 - 2008-10-19 > Turberättelse

Turberättelse

The Rock Av: Magnus F, Y-tur 2008-10-17

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (31) Se alla turer (2061)
Dela på:

Sol och medvind

Vi sjösätter fredag förmiddag i närheten av Dalarö och paddlar ut mot norra Ornö. Bosse tar täten i sin VKV Ocean FE. Det råder ingen tvekan om att den håller samma hastighet som en fullastad Offshore i marschfart. På havet råder kulingvarning, men inne i skärgården är det betydligt lugnare. Vi blåser söderut i sol och behaglig medvind. I höjd med Utös nordspets styr vi något österut.

 


Simmande älg

Då vi passerar en utskjutande udde på sydsidan av Bodskär upptäcker Christian en simmande älg bara ca 30 meter från oss. Vi styr ut från land för att den inte skall känna sig trängd, men den simmar ändå in mot land. Den letar landstigningsplats bland de branta klipporna och halkar flera gånger under sina försök. Till sist får den fäste och älgar upp för klipporna och försvinner in i skogen.

Skymningen närmar sig. Vi hittar en tältplats på släta hällar med lä för vinden. Några regndroppar faller, men till middagen lyser månen och himlen täcks av gnistrande stjärnor.

Som vanligt förundras jag över hur lättillgängliga dessa upplevelser är. Några mil bort bor en miljon människor. Men här är det bara vi. Jag somnar till vågornas svaga brus mot hällarna.

Morgonpromenad

På morgonen är det fortfarande stjärnklart. Månen lyser lika starkt som i går kväll, men nu på andra sidan ön. Horisonten är svagt rosa. Solen är på väg upp.

I pannlampans sken vadar jag ut i vattnet och blaskar av mig lite översiktligt. Vattnet känns svalt, men inte kallt. Vi äter frukost i soluppgången och går sedan en promenad.

Precis som SMHI förutspått blir vinden sydvästlig och vi paddlar därför i medvind åt nordost. Himlen är fortfarande klarblå då vi passerar utsidan av Boskapsön.

Vi lunchar på släta hällar i sol och lä. I vår lilla oas är det behagligt varmt, det känns nästan som en augustitur. Innan vi sätter oss i kajakerna lyssnar vi på väderleksrapporten, vi måste bestämma om vi skall paddla inåt ellet utåt. Meteorologen förkunnar att den väntade kulingen från väst är i snart antågande i följeslag med regn. 

Christian undrar om det är prognosen som styr vädret, för direkt när vi stängt av radion skyms solen av mörka moln, vinden ändrar riktning och plötsligt blåser kall vind in i vår nyss så behagliga oas. Vi kanske skulle haft lägre volym på radion?

Väl i kajakerna kikar solen fram igen, men vinden kyler. Vi paddlar inåt och hittar en skyddad vik för vårt nattläger.

Med vatten upp till anklarna sköljer jag av kroppen. Bosse är på väg att göra något liknande, men halkar. Med vatten till midjan konstaterar han att vattnet känns behagligt. Han står glatt kvar och fortsätter prata. Plötsligt ser jag hur han är ute och simmar. Bakom mig hör jag en kraftig plask. Christian har fullt avsiktligt kastat sig ut i vattnet. Han kommer dock upp betydligt fortare än Bosse, som förefaller blivit rejält inspirerad av älgen.

Ännu en god middag med vin intas innan vi kryper in i tälten. En av de stora fördelarna med höstturer är att mörkret gör det legitimt att lägga sig väldigt tidigt. Märkligt nog går det utmärkt att somna redan före kl 21. Kroppen slappnar av.

Motvind hem

Frukosten dukas upp under tak som skydd mot regnet. Lagom till sjösättning upphör droppandet och vi paddlar raskt i riktning mot Dalarö. Motvinden är högst kännbar och skall enligt prognosen öka till väst 15 m/s. Bosse och Christian ångar på i mycket god fart. Båda började paddla i somras men har paddlat flera gånger i veckan sedan dess. Utan dessa mil i kroppen hade de nog blåst åt andra hållet.

Mycket nöjda kliver vi iland i Dalarö. Snabbt på med varma kläder och fram med öl, korv, ost och annat gott.

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 167 (2050)   Nästa   Sista

 
Ut mot verkligheten

Plastic Fantastic

Reflektioner i vattenytan

Torr eller blöt sjösättning..?

Mot solen