Hem > Kalender > Havstur 2013-03-29 - 2013-03-31 > Turberättelse

Turberättelse

Tre dagars påskpaddling Av: Magnus F, Havstur 2013-03-29

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (37) Se alla turer (2061)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 52 km  

Inför påskpaddlingen är vattenytan i skärgården ovanligt hård på ovanligt stora ytor.

Uppe vid Singö ligger fast is en hel kilometer ut från land och dagen innan avfärd har det åkts skridskor ut till Norrpada i Stockholms norra ytterskärgård.

Utanför Stavsnäs är isen på väg att lossna här och där, men det flyter runt stora mängder is som är flera decimeter tjock, på sina håll kring en halvmeter tjock.

Genom klingande iskross

Det skall delvis bli ostliga vindar. Att riskera att få flera kvadratkilometer is blåsandes rakt i knät är att be om problem.

Havet utanför Nynäshamn förefaller vara öppet. Men dygnet före avfärd lägger sig ny is vid den tilltänkta sjösättingsplatsen och dag två på vår planerade tredagarstur hotar SMHI med NO 9-13 m/s, mulet och minusgrader. Läget är onekligen kärvt.

Men eftersom jag paddlat nästan varje påsk de senaste tjugo åren är jag väl medveten om att de turer som förefaller mest osannolika, nästan alltid blir de finaste. Det blir ju så när man har noll förväntningar.

Sjösättning i solnedgången

Vi sjösätter söder om Nynäshamn strax före solnedgången på långfredagen. Kajakerna krasar genom klingande is, men strax är vi ute på öppet vatten.

Efter tio minuter dyker en nyfiken säl upp några tiotal meter framför oss.

Söker tältplats..

Landstigning efter solnedgången

Vi kliver iland och reser tälten i begynnande mörker. Avnjuter fantastisk middag med vin under gnistrande stjärnhimmel.

Vaknar kl 05:30 av att kroppen kokar. Solen har klättrat upp ovanför horisonten och värmer redan rejält. SMHI´s prognos om mörkt molntäcke har kommit på skam. Återstår att se om vinden på NO 9-13 m/s infinner sig.

Nästa gång vaknar jag 09:53 - hur gick det till?

Vi har satt upp tälten helt i lä och känner ingen vind, men då och då viner det till i trädkronorna och ute på vattnet ser jag hur vinden river i vattenytan.

Vi överväger rutt. Att sitta på vattnet och blåsa in i decimetertjocka isflak är bra att undvika. Var kan det komma isflak seglande, var kan det ligga fast is eller isflak, hur kommer vinden att påverka oss och hur är prognosen för morgondagen?

Att runda Askö idag och runda Landsort i morgon förefaller teoretiskt sett vara en bra plan, men när vi kommer ut på vattnet anar vi stora vita ytor norr om Askö. Nåja, vi kan ju alltid försöka.

Sommarupplevelse på vintern

Vi följer några öar åt nordväst för att känna på vinden och vågorna mellan öarna. Det är blåsigt, men i lä är det lugnt.

Vi positionerar oss för fyra kilometer rak medvind till Askö:s sydspets. I den här vinden, enligt prognosen fortfarande NO 9-13 m/s lär det bli fin surf. Och det blir det.

Både Offshorerna och Oceanen beter sig som vanligt när vågorna gungar in bakifrån: vågorna lyfter upp kajakens bakre del, vi accellererar och kajakerna skjuter iväg som kanonkulor i nedförsbacken.

Faaantaaastiiiskt!!!

Vi flyger fram på våg efter våg. Som vanligt upplever jag aldrig någon som helst tendens till kapsejsning, bara en fantastisk glädje.

Om man skulle cabba en VKV Offshore / Ocean / Elite Fischer Editioen får man i princip en hypermodern surfski. En surfmaskin alltså. Bortsett från väldigt liknande sjö- och paddelegenskaper finns dock en väsentlig skillnad: innanför våra kapell är vi helt torra, ett tillstånd jag definitivt föredrar framför surfskis blöta paddling.

Hur som helst, efter fantastisk surf svänger vi in i både vind- och våglä bakom Askö:s sydspets. Där råder högsommar: sol och värme. Lä och inga vågor. Lite is här och där.

Genom rasslande iskross

Här är det nog stopp..

Innanför Askös västligaste udde ligger fast is så långt vi ser. Runt Askö kommer vi alltså inte. Vi vänder tillbaka och letar tältplats.

Kväll på havet

Ännu en god middag med vin intas under stjärnklar himmel. Därefter riktigt god sömn i tälten.

Läggdags i tältet

Morgonfrost

 

Morgonis

På morgonen är kajakerna klädda i frost. Frukost värdig ett bättre hotell intas under värmande sol och med utsikt mot horisonten.

Glasserad kobbe

Alfåglar

Vi passerar en grupp på 40-50 svanar, tar sikte på Landsorts fyr och påbörjar överfarten på ca 15 km.

Till en början är det öppet vatten, men efter några kilometer stöter vi på ett långt stråk med is vi måste korsa.

Några flak är rejält stora och flera decimeter tjocka. Solen flödar från en himmel helt utan moln. Då och då ser vi havsörn och säl. Kan man ha det bättre?

Det är lite vind, så småningom nästan vindstilla. Kropparna kokar innanför jackorna. De åker snabbt av. För minst tusende gången funderar jag på hur de som paddlar i torrdräkt överlever värmen när solen kikar fram.

Ytterligare stråk av is. Vi spanar efter bästa platsen att ta oss igenom.

Åter ute på öppet vatten och vi närmar oss Öja och fyren Landsort. Alfåglar flyger i stora svärmar.

Några av 40-50 samlade svanar

Landsorts fyr

Landsorts fyr

Snart är all is borta även i city. Nu gäller det att komma ut på vattnet innan båtarna sjösätts och förorenar naturupplevelserna med oljud.

NU är finaste tiden på hela året, kom ut och paddla!

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 1068 (2050)   Nästa   Sista

 


Hällar & Hav

100% sommar

Haaaaav!

Himmel & hav

Christian under solen