Hem > Kalender > Y-tur 2015-09-11 - 2015-09-14 > Turberättelse

Turberättelse

Tre dygn med Epic V7 Av: Magnus F, Y-tur 2015-09-11

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (26) Se alla turer (2061)
Dela på:

 
Större karta i separat fönster Distans: 92 km  

Fredag kväll

Sjösätter två Epic V7 surfskis utanför Dalarö klockan sju på kvällen. Solen går ned om 20 minuter. Efter 45 minuter kliver vi iland och sätter upp tältet.

Lördag

Prognosen för de tre kommande dygnen är sydost 7-12 m/s.

På morgonen vilar vi länge i tältet och lyssnar till vindsuset i trädkronorna. Efter lunch slaskar vi österut och kliver iland på en ö med stora släta klipphällar med fri sikt ut mot horisonten. Efter obligatoriskt bad, på med varma kläder och upp med tältet.

Vågorna sköljer upp på hällarna och rinner över till andra sidan ön. Vi tältar på en klack som ligger aningen högre än den stora klipphällen.

Längst ut!

Naturens variation

 

Anjan, Karin & V7

Somnar till vågbrus och stjärnklar himmel.

Söndag

Ett hav av hällar

Överspolade hällar

Underliggande roder *2

Ensamma med havet

Tar det lugnt på land till efter lunch. Paddlar sedan ut på öns utsida där branta vågor väller in. Överväger att runda Tärnskär, men bestämmer oss för en torrare rutt. Vevar söderut och positionerar oss för 43 km medvind hem till city i morgon. Går en promenad på ön.

Kvällens tältplats

..om vägen är målet :-)

 

Karin & Magnus

 

 

Verkligheten bortom bilköerna

Det enda man behöver

MÅNDAG

Ännu en lugn morgon. Sjösätter kvart över elva med 43 km medvind framför oss (..eller har man per definition alltid medvind bakom sig?). Prognosen är syd-ost ca 10 m/s.

Tillbaka i city om 5 tim, 12 min

Till en början är ytan platt. Ön vi tältade på ligger i vägen för vågorna. Efter ett par kilometer har vågorna växt tillräckligt för att vi skall kunna surfa.

Trots att vi har all packning i packutrymmet bak surfar V7 utmärkt. Packningen når in en bit under sitsen och vi har ingenting bakom luckan. Eftersom vi har väldigt lite, men fullt tillräckligt, med utrustning är vikten låg och kajakerna beter sig inte baktunga. All mat vi åt under de tre dygnen och alla kläder vi paddlar i säljs i Kajakspecialistens butik.

V7 flyger lätt iväg i surf när vi placerar den rätt i de ständigt föränderliga vågorna och accelererar vid rätt tillfälle.

Nästan fyra mil surf hem!!!

Tillbaka från verkligheten

Landar på eftermiddagen vid Kajakspecialistens lada i Stockholms Nationalpark intill Norra Djurgårdsstaden, mellan Ropsten och Stora Skuggan.

Fortsätter hem fulladdade med surf och tre dygns skärgårdsupplevelser tillsammans med fantastiskt mångsidiga Epic V7. 

____________________________________________________________________

Om Epic V7

V7 är troligen den kajak på marknaden som passar flest personer. V7 är oerhört mångsidig och lämpar sig i princip till alla personer för paddling på alla typer av vatten under alla årstider.

V7 passar till all typ av paddling

Epic V7 är lika bra för en nybörjare på lugnt eller småsprattligt vatten som för en erfaren paddlare i riktigt stora vågor.

Till vardags passar V7 lika bra till träning som till lugnare naturupplevelser. V7 är ett mycket bra val till multisporttävlingar som tex HÅEC och till motionslopp som tex DKM+. V7 fungerar till och med på tältturer med slimmad packning.

Vana paddlare kan ha mycket glädje av en V7 till många olika typer av paddling och samtidigt är V7 perfekt som extrakajak att låna ut till vänner. Storleksmässigt passar V7 barn från ca 10 år och till vuxna i alla åldrar.

Motion, träning, tävling, upplevelser, tältturer, vinterpaddling m.m.

V7 är en utmärkt kajak på vintern eftersom den tål kontakt med is och är betydligt säkrare än en havskajak. V7 är mycket lättare och snabbare att ta sig upp i efter en eventuell kapsejsning än en traditionell kajak. Dessutom behövs inga tillbehör som pump eller flottörer. Vattnet efter en kapsejsning behöver inte pumpas eller hällas ut, utan paddlas lätt ut genom Epics fotmanövrerade självläns.

V7 är säkrare än alla havskajaker

Det är betydligt lättare att ta sig upp i V7 efter en kapsejsning och tömma ur vattnet jämfört med en kajak med en sittbrunn som kan rymma flera hundra liter vatten.

Sparka & häv dig upp och paddla ut vattnet genom Epic´s revolutionerande självläns. När du har paddlat ut vattnet, stäng självlänsen med foten. Om du har bra teknik och har övat detta, är du vid en kapsejsning förmodligen i kajaken och paddlar redan inom 30 sekunder.

Att komma upp i en havskajak, tömma den på vatten m.m. tar för många 5-10 minuter. Och efter det är många så trötta och kalla att de inte orkar fortsätta paddla.

Plastic Fantastic

Inbyggd extra stabilitet

V7 är stadig som en traditionell havskajak. Om du i någon situation vill ha extra stabilitet, tex vid sidovågor eller efter en kapsejsning, skapar du det lätt genom att hänga ut en fot eller två utanför kajaken. Fötterna och underbenen fyller då samma funktion som en köl på en segelbåt: de sänker tyngdpunkten och gör V7 stadigare.

Underliggande roder vs släproder

V7 levereras med ett underliggande roder som har fantastisk styrverkan. Om du paddlar på ett grund kan det gå sönder. Som tillbehör kan du köpa ett släproder som fälls upp om du paddlar på ett grund. Ett släproder har inte lika distinkt styrverkan som ett underliggande roder, men det styr tillräckligt bra och du kommer dit du vill.

Om du vet att du paddlar på djupt vatten, använd det underliggande rodret. Om du paddlar i ett område där du kanske paddlar på ett grund, montera släprodret. Det tar bara ett par minuter.

Fortfarande hela :-)

Materialet i V7

V7 är tillverkad i rotationsgjuten polyethyleneplast. Därför är V7 betydligt tåligare än kajaker byggda i glasfiber / kolfiber eller kevlar. V7 väger 23 kg, vilket är ett par kg lättare än många havskajaker.

För många är V7 betydligt lättare att bära än en havskajak eftersom V7 är låg kring sittbrunnen. När du bär V7 hamnar dess tyngdpunkt närmare din kropp än om du bär en havskajak med hög sittbrunnssarg.

Styrpedaler i kolfiber

V7 har samma exklusiva fotreglerade självläns och styrpedaler i kolfiber som Epic V8, V10 Sport m.fl. Epic surfskis som kostar dubbelt så mycket som V7. 

Epic V7 jämfört med Epic V8

När man paddlar V7 och V8 är det i princip inga skillnader mellan de två modellerna. De är lika stabila.

Det är framför allt materialet och därmed priset, vikten och tåligheten som skiljer. Kortare personer brukar sitta bättre i V7 eftersom bullen under knäna är lägre i V7. Kortare personer har också lättare att öppna och stänga självlänsen i V7. I V8 hamnar ofta fotplattan för nära självlänsen, hälen får inte plats mellan fotplatta och självläns.

V7

Längd: 520 cm
Bredd: 54 cm
Vikt: 23 kg
+ Tåligare/starkare material
+ Priset (kostar hälften av en V8 Performance)

V8

Längd: 548 cm
Bredd: 54 cm
Vikt: 9,4 - 17,5 kg beroende på material
+ Lättare att bära

Pris

V8 tillverkas i fyra olika material. De flesta kunder köper V8 i Performance-materialet eftersom det är det tåligaste/starkaste materialet. V8 Performance väger bara 16 kg, dvs ca 10 kg mindre än många havskajaker.

V7 kostar hälften av en V8 Performance och du kan ha precis lika roligt på vattnet i en V7 som i en V8.

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 1752 (2050)   Nästa   Sista

 
Slätt så långt ögat når..

Ambitiöst

Längs kobbarna

Ännu en onsdagkväll