Hem > Kalender > Dagstur 2009-08-30 > Turberättelse

Turberättelse

Två Djurgårdsvarv Av: Magnus F, Dagstur 2009-08-30

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (5) Se alla turer (2061)
Dela på:

Med en prognos på sydvästlig subkuling i skärgården börjar vi paddla mot Stora Värtan för att surfa till Kyrkfjärden, men vid Tranholmen ändrar vi kursen mot city i stället. Att gneta hem från Kyrkfjärden skulle sannolikt bli en väldigt blöt och slaskig upplevelse. Eftersom det är helg finns dessutom goda chanser hitta roliga svall som färjorna in och ut ur city plogar upp.

I Djurgårdsbrunnskanalen möter vi musik och tusentals kvinnor. Det är Tjejmilen. En båt närmar sig bakifrån. Vi accelererar, går över sidovågen och placerar fören i vågdalen. K2 Anitan skjuter iväg bakom båten. Suuuurf!!!

Avgaserna gör mig lätt illamående, surfen är bra, vi skulle kunna veva med båten in mot city men efter några hundra meter är behovet av renare inandningsluft större än glädjen över surfen. Vi styr av vågen och tackar för liften.

Roligt att återse våra gamla paddelvatten! Vågorna studsar hit och dit, färjorna plogar upp svall som studsar fram och tillbaka mot kajakkanter. För gamla medlemmar är det ett kärt återseende, för de nya en mer koncentrationskrävande övning som ibland sänker farten.

Stockholms äldsta giraff?

Vi vevar runt Skeppsholmen, Kastellholmen, Beckholmen och fortsätter ut mot Fjäderholmarna. Vi kliver iland på Tzunami Beach, stranden som vetter ut mot farledens svall. Vi tajmar landstigningen väl och alla kommer i land i god ordning.

Tzunami Beach, Fjäderholmarna

Under lunchen studerar vi stranden. För det mesta skvalpar och kluckar vattnet som i vilken lugn strandlinje som helst, änder simmar lugnt fram och tillbaka. Men då och då reser sig båtsvall rakt upp och bildar tunnlar som välter över sig själva. Änderna tycks ha koll på detta, för varje gång svallen närmar sig simmar de ut på djupare vatten. Men ibland missar även de vågorna. Just när vi är som mest imponerade av ändernas förmåga att bedömma vågläget reser sig plötsligt några extra stora svall och kollapsar dånande över änderna. Vi undrar hur de klarar detta, men sekunden efter flyger de rakt upp ur skummet. 

Förvandlingen från harmoni till kaos sker på några sekunder. Och allt är över på mindre än en halv minut. Den halva minuten bör inte tillbringas ståendes intill kajaken, funderandes på om man skall stoppa in höger eller vänster fot först...

Havsörnar på Fjäderholmarna

När vi rundar skarvkolonin på Fjäderholmarna landar en havsörn intill en annan på en kal gren. Skarvar ser vi inga. På nästa Djurgårdsvarv är Tjejmilarna och musiken borta. Kanalen känns som en annan plats. Även den här gången dyker det upp en båt bakifrån. Vi kliver på vågen i höjd med Sjöhistoriska museet och susar med på vågen till Djurgårdsbron, där vi kliver av och väntar in de andra.

Cityand

Olle duschar av sig i Grönalundfontänen innanför bläckfiskkarusellen och sen studsar vi hem via Djurgårdens svalliga utsida. Ännu en bra dag på vattnet!

Snurrigt på Grönan

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 377 (2050)   Nästa   Sista

 
IstapparStort hav, litet tält

på väg till rastplatsen..