Hem > Kalender > Dagstur 2010-07-11 > Turberättelse

Turberättelse

Välbesökt matplats Av: M2, Dagstur 2010-07-11

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (7) Se alla turer (2061)
Dela på:

Tio personer gjorde i ordning nio kajaker, inga avhopp här inte! Inte kan väl vädret ha spelat in? Det är alldeles för varmt på bryggan och vi packade med oss fem liter vatten var. Magnus höll en extra genomgång eftersom många av oss gjorde vår första dagstur.

Synk

Planen var en upptäcktsfärd bland öarna i Stora Värtan med uppdraget att försöka hitta en matplats med möjlighet att husera nio kajaker en dag då det kändes som om varenda vettig människa borde befinna sig vid vattnet.

Från Husarviken, förbi Transholmen och upp längs Djursholm. In i Samsöviken och ut igen under ABBA-Björns bro. Över till Limpholmarna och Stora och Lilla Skraggen. Ett varv runt någon av öarna (vilken var det nu igen?), där Magnus besiktade strandlinjen. Vi hann se en hel del. Fast uppdraget var att hitta en matplats en söndag mitt i industrisemestern som bjöd på 30C, så vi styrde via Bastuholmen mot Blomskär.

Vad ska vi runda? Vad ska vi runda?

Endast en förtöjd segelbåt vid skäret så vi klev iland (utan missöden!) och Magnus banade väg genom en djungel av vass och därefter snår, tills vi kommit upp på klipporna och hade valt ut den bästa platsen nära vattnet. Väl där visade sig det att den redan vara upptagen. En trutunge irrade omkring precis där vi skulle ställa picnic-påsarna så det var bara att dra sig uppåt berget igen.  

Var lade jag nu...?

Nåväl, högst upp på ön med utsikt över fjärden visar det sig vara en förträfflig rastplats. Maten smakar bra ända tills vi inser att matstället är välanvänt och att någon annan upptäckt det långt före oss. Undertecknad studerar slött något som borde kunnat vara kaveldun, men upptäcker snart klor, ben och därtill svans. Helt klart en råtta, nosen är kvar. Blicken vänds åt andra hållet och bara någon decimeter bort finns rester som i alla fall har burit näbb. Och fler lik dyker upp. Det är definitivt någon annan som har upptäckt den här matplatsen innan oss :o

Mätta blev vi i alla fall. Sedan bad, ny solkräm och återtåg till kajakerna.

Genom kanalen på Storholmen

Turen fortsatte i expeditionsanda och vi paddlade in i Sandviken på Lidingösidan för att se vad den erbjöd. Vass, visade det sig, och människorna på de mängder av båtar som låg på svaj för bad undrade säkert om vi paddlat vilse när vi efter ett varv i viken vände utåt igen.

Lidingösidan hemåt, gick genom kanalen mellan Storholmen och Tallholmen (häftigt!) vidare förbi Strömsö och hem via Tranholmens östra sida. Det hade börjat blåsa och sista överfarten mot kanalen kändes i armarna för många.

Spurt – Klar seger för Fredrik M :)

Mycket bättre förutsättningar än det dagen erbjöd kan det nog inte bli, och vi som hade vår första dagstur idag har med all säkerhet fått sug efter nästa!

/Maria Två Carlsson

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 575 (2050)   Nästa   Sista

 


Möjliggör stora upplevelser

Hilleberg Anjan & Nelo 510

Helvetestinden

På kryss med kompass