En tälttur lördag-söndag Möja - Kallskär - Kapellskär med 2 st Nelo 510:
- Detaljerad packlista samt tankar & tips om tältturer med Nelo 510 finns nedan
- Riktigt bra surf i 25 km dag 2!
Jag är oerhört nöjd med hur Nelo 510 fungerar på tältturer. Jag är så pass nöjd att jag efter 25 års intensivt paddlande med några tusen mil på tältturer med havskajak är ganska säker på att jag framöver kommer att paddla Nelo 510 på tältturer istället för havskajak.
Nelo 510 sätter en helt ny standard som ett enklare, säkrare och ännu roligare sätt att paddla på. Jag tycker helt enkelt att Nelo 510 surfski är ett smartare val än en havskajak.
Surfski är framtiden!
LÖRDAG

God morgon havet!
Tack vare fantastisk logistikhjälp av våra paddlande vänner Charlotte och Magnus startar jag och Karin vid nordöstra Möja.





Vågorna kommer huvudsakligen snett bakifrån höger, men vi småsurfar på de små vågorna som inte följer huvudriktningen
Ute på vattnet ser vi inte öarna vi förväntar oss att se. Det är uppenbarligen disigt. Med hjälp av kompass och karta i telefonen tar vi oss till Rödkobbarna och vidare mot Kallskär. Vi ser en hel del alfåglar och två havsörnar.
Vinden har inte alls de västliga inslag som meteorologerna lockat med. Vinden kommer från syd. På öppna vatten finns ofta lite vildvågor som inte följer huvudriktningen och på dem lyckas vi småsurfa diagonalt i relation till vågornas huvudriktning. De sista kilometrarna in mot Kallskär är vågorna större och vi har riktigt fin surf.

Vi hänger upp paddelkläderna på vädring och konstaterar båda två att vi är helt torra innanför Reed-kläderna.
Sedan dukar vi upp prosciutto crudo, cambozola, manchego, spetspaprika och varsin liten öl. Nu är livet ganska enkelt :-)

Tält: Hilleberg Anjan 2
Vi går iväg på vad som är tänkt som en kort promenad, men nyfikenheten växer till ett medsolsvarv runt ön, vilket oväntat tar ett par timmar. Vi trasslar in oss i något som nästan påminner om tät djungel utan stigar. Jag har alltid upplevt Kallskär som full av kala klippor, men nu hamnar vi i tät och vild skog.


För att REAL-portionerna inte skall svalna under tillagningen trär vi paddelhandskar / pogies över

...MSR Reactor kokar upp vatten till middagen snabbare än ett kärnkraftverk...

Bra vila och komfort med Hilleberg Anjan 2, Neo Air och WM-Everlite
SÖNDAG
Vi vaknar till klarblå himmel och sval vind. Solens värme inväntas i tältet med kaffe, olika ostar, kokta ägg och paprika. Och en lång paus på rygg efter frukosten...
Vi har bra lä för att vara i ytterskärgård. Den fulla kraften i dagens vind känns inte kring tältplatsen.
För att surfa bra är det viktigt att våra surfskis inte lastas baktunga. I det bakre packutrymmet förvarar vi tält, kök och kläder m.m. Framluckans diameter passar utmärkt till smala saker som t.ex. 1.5L PET-flaskor med dricksvatten. I takt med att vi dricker upp vattnet fyller vi flaskorna med havsvatten (för att behålla tyngd i fören). För att inte blanda ihop flaskorna lägger vi ett grässtrå i flaskorna med havsvatten.
En lätt kajak accelererar snabbare än en tung. Hastigheten i sig är inte viktig för mig, men eftersom jag hellre hinner ut till ytterskärgården än tältar bland myggen i mellanskärgården är räckvidden viktig för mig. Och räckvidden har en klart samband med hastigheten. Detta är en bra anledning till att inte släpa med sig en massa "kanske bra att ha saker".
Det är enklare och snabbare att packa och hålla reda på utrustningen om man bara tar med sig det man behöver istället för allt man kanske behöver.

Vi packar, äter lunch, dricker kaffe och paddlar iväg






Enligt prognosen blåser det SSV 9-11 m/s, men vinden är sydlig. Vi skall NNV, så vi laddar fart mot norr och surfar en aning åt vänster. Solen värmer och vinden kyler. Vågorna växer snabbt.



Vi rundar den västliga udden på Kudoxa, svänger in i en liten vik och kissar innan vi fortsätter. I den situationen har surfski en stor fördel framför havskajak. Det är väldigt mycket enklare att kliva i och ur en surfski: låg sarg och inget kapell att krångla med.


Vågorna växer till nästa nivå och det blir lättare att ligga kvar i nedförsbackarna på vågornas framsida. Det blir också lättare att länka ihop vågor: när vågen jag surfar på smälter ihop med andra vågor och tappar formen, finns nästan alltid någon vågform i närheten med rätt riktning jag kan styra över till.
Nedförsbackarna blir längre och längre. Hela backen syns aldrig i förväg, varje backe formas momentant under och framför oss. Vi accelererar och styr med timing och precision. Bibehåller hela tiden en bra grundfart och accelererar snabbt in i lutande möjligheter som uppstår framför oss.
Försöker att inte lägga ned onödigt mycket kraft. Tillräckligt för att fånga vågor och tillräckligt för att ligga kvar. Men inte mer. Nedförsbacke. Nedförsbacke. Nedförsbacke!

Jag lägger undan kameran i flytvästens framficka. Vågorna är för stora för att jag skall klara av att hålla kamernan i handen och fota.

Då och då hamnar jag i uppförsbacke och farten försvinner. Karin har tajmat bättre. Jag skymtar hennes rosa 510 i ögonvrån strax innan hon flyger förbi i full fart med paddeln lågt som stöd mot vattenytan.
Jag ökar grundfarten och inväntar lämpliga vågor att flyga ifatt på. Några branta vågor passerar under mig och jag gör mig beredd på att fånga nästa. Jag accelererar och inväntar rätt situation. Jag ser att en rejäl nedförsbacke strax kommer att bildas framför mig. Hög koncentration för att accelerera ytterligare och kunna följa med nästa våg. Paddlar kraftfullt och kompakt med bibehållet centrerad och låg tyngdpunkt.
Vågen lyfter surfskins akter. Vi lutar framåt precis som vågens framsida. Min egen hastighet är tillräckligt nära vågens, jag ligger kvar på vågens framsida när den fortsätter framåt. Andra mindre vågor blandar sig med varandra framför mig, men min våg behåller formen och jag ligger kvar. Jag flyger fram!
Lägger ut högra paddelbladet som stöd mot ytan, vänster hand i knät och slappnar av i axlarna. Jag ligger högt på vågens framsida, utan att borra ned fören i vågdalen framför, men jag märker att jag närmar mig vågdalen framför mig. Jag trycker paddelbladet lite hårdare mot ytan för att bromsa lite. Jag vill hellre ligga kvar här uppe än att borra in fören i framförvarande våg eftersom jag då tappar fart.
Vi (jag och vågen) närmar oss en större, brantare våg framför oss. Min våg börjar blanda ihop sig med den större vågen. Jag ser en liten fördjupning/öppning till höger och styr in där samtidigt som jag tar några snabba paddeltag. Accelerationen räcker, jag glider genom, surfar diagonalt och flyger in på den större vågen framför.
Karin har tappat farten. Jag flyger förbi henne med paddelbladet fräsande mot vattenytan, avslappnade axlar och frågar leende om hon pausar? :-)
Det får jag naturligtvis äta upp flera gånger när jag ligger och brötar och hon flyger förbi...
Efter 25 km fantastiskt roligt surf glider vi in i en småbåtshamn söder om Kapellskär och kliver iland. När vi byter till land-kläder konstaterar båda två återigen att vi är helt torra innanför surfskikläderna. Det är verkligen helt otroligt hur bra de fungerar.

Ses på havet!
VÄDER & TEMPERATURER
Vind SV-SSV 9-11 m/s
Lufttemp dag: 12°C (värmande sol dag två, men fortfarande sval vind)
Lufttemp natt: 11°C
Vattentemp: 9°C
KLÄDER I SURFSKIN
Huvud & händer
- Orange keps
- Paddelhandskar / "Poogies"
Överkropp
- Reed Tunnfodrad Vattentät Långärmad (ingenting under)
Underkropp
- Reed fleecefodrade Vattentäta Byxor (ingenting under)
- Shorts i 0.5 mm superstretch-neoprene (för att täta midjan)
- Nelo Glidshorts (ger mycket bra glid mot sitsen)
Fötter
- Reed Tunnfodrade Vattentäta Strumpor (torra fötter!)
- Varma neopreneskor (5-6 mm)
SURFSKI & PADDEL
Nelo 510 surfski med underliggande roder och leash
- Kort och låg surfski = inget märkbart vindfång och surfar fantastiskt
- Att paddla med underliggande roder fungerade utmärkt trots grunda områden
- Användbar packvolym: bak ca 50L, fram ca 30-40L (hade mycket ledig packvolym)
Vingpaddel Jantex Gamma Rio FG 600 cm2 (små paddelblad för att orka tung kajak)
TILLGÄNGLIGT I SURFSKIN VID PADDLING
- Flytväst
- Telefon
- Vattentätt telefonfodral
- Kamera (Nikon Coolpix W300)
- 100-grams chokladkakor
- Kartor
- Drickapåse (MSR DromLite 2L) i flytvästens bakficka fylld med 5 dL vatten: monteras nästa gång bortom styrpedalerna med lång drickaslang
UTRUSTNING PÅ LAND
Utrustningen är ganska minimalistisk eftersom jag tycker det är enklare och mer bekvämt att ha få bra saker än många bra saker: många saker är bra att ha, men det är inte bra att ha många saker.
I FRÄMRE PACKUTRYMMET
- 1.5L PET-flaskor med dricksvatten (ett snöre kring innersta flaskan gör det lätt att dra allt mot luckan)
- Frukost, lunch och middagar: REAL-turmat, ägg, ostar, paprika, prosciutto, öl, kaffe
- Sittdyna (Therm a Rest Z Seat)
- Skor
- Trasa (på botten för att suga upp ev fukt)
I BAKRE PACKUTRYMMET
Tält: i Roströd 8L Exped drybag
- Tält (Hilleberg Anjan 2) med stenöglor
- Stänger & markpinnar separat i stångpåsen
Sova: i Roströd 8L drybag
- Liggunderlag: Therm-a-Rest Neo Air med lakan
- Sovsäck/duntäcke: Western Mountaineering Everlite
- Kudde: Therm-a-Rest Air Head Pillow
- Sovstrumpor
- Ev: Therm-a-Rest: halvt Z Lite
Kök & tillbehör
- Kök: MSR Reactor 1L
- Gas: MSR 100 gram
- Tändare (liten)
- Ostkniv m.m. (Victorinox Bantam Alox)
- Sked (MSR Titan Spoon)
- Titanmugg Snow Peak
Kläder, Hygien & Diverse i Blå 13L Exped drybag
Kläder
- T-shirt (bomull)
- Dunjacka (Arcteryx Cerium LT) i grön 3L Exped drybag
- Vindtät jacka (Arcteryx Squamish Hoody)
- Kalsonger (bomull)
- Långkalsonger (Arcteryx fleece)
- Friluftsbyxor (Arcteryx Gamma LT Pant)
- Strumpor
- Vattentäta strumpor
- Kalsonger (att åka hem i)
- T-shirt (att åka hem i)
Hygien: i mini-necessär
- Tandborste (avsågat skaft för att få plats i liten påse)
- Tandkräm (liten tub)
- Flytande tvål i liten flaska
- Handduk 40*40 cm
Diverse: i Gul 1L Exped drybag
- Tunn tork-/vädringslina
- Pannlampa (Petzl Zipka)
- Fickkniv (Victorinox Classic SD)
- Powerbank & laddsladd (vit till iphone)
- Ipren & Voltaren
- Eltejp
- Multiverktyg: litet med stjärnmejsel, insexnycklar mm
- Therm-a-Rest reparationslappar
- Plånbok
- Nycklar
Övrigt
- Extra: underliggande roderblad med Nelo insexnyckel fasttejpad på bladet
- Trasa (på botten för att suga upp ev fukt)
- Regnkläder rationaliserades bort
Toalett
- Spade, liten ihopfällbar i stål (U-Dig-it)
- Toarulle
- "hundbajspåsar" (att ta med toapapper i, vänds ut och in på handen)
- Alkogel
Äta & dricka
- 2 st 1.5L PET-flaskor med dricksvatten/dag/person
- 3 st REAL-turmat/dag/person (goda frystorkade måltider)
- 0.5 paprika/dag/person
- 1-2 ägg/dag/person (färdigkokta)
- Prosciutto
- Några goda ostar
- 1 st öl 1 33 cl/dag/person
- 2 st chokladkakor 100 gram/dag/person (att äta i kajaken)
- 1 burk Espresso Intenso/Nescafe Azera inkl sked (enkelt och tillräckligt gott)
- Resorbtabletter: för att slippa bli kissnödig mitt i natten
Att bära allt i
IKEA-påse...
Reflektioner kring roder
Vi paddlade med underliggande roder eftersom det är roligast: släproder styr betydligt sämre. Med ett släproder går det inte alls att surfa lika bra.
Det underliggande rodret på 510 är i plast. Eftersom även 510 är i plast finns lite flex när man skrapar över grund. Ett underliggande kolfiberroder hade inte överlevt den här turen. Och med ett släproder hade paddlingen inte varit lika rolig.