Hem > Kalender > Medlemstur 2020-08-03 - 2020-08-08 > Turberättelse

Turberättelse

Tälttur och surf med Nelo 510 Av: Fredrik U, Medlemstur 2020-08-03

Turberättelse Se alla turer (2061)
Dela på:

Jag lämnar Kajakspecialistens brygga i Norra Djurgårdstaden vid 6.30 på måndagen. Planen är att paddla till Rävsnäs strax norr om Kapellskär för att där, på tisdag eftermiddag, möta upp en kompis och sen utforska skärgården utanför under ett par dagar. Nelo 510:an är packad med mat, vatten, tält och allt övrigt man behöver för 5-6 dagar av social distansiering.

Vinden blåser från väst och ska under dagen vrida till sydväst - det passar ju min rutt perfekt. SMHI-appen lovar 4 m/s och 10 m/s i byarna.. dvs det kan bli vad som helst. Till min glädje visar det sig redan när jag passerar Storholmen att vädergudarna är på min sida denna morgon och jag har en frisk bris i ryggen. När jag lämnar Lidingö bakom mig har vågorna växt till sig ordentligt och bildar fina set som rullar österut i sundet. Det bjuds upp till dans och i 510:an är det klart man tackar ja! Vi surfar fram i vågorna, fören under vattnet och vågbrytaren får bekänna färg, en våg länkas med nästa, några tag med paddeln men mest bara stöd i vattnet. Det är enkelt, stabilt, och fantastiskt kul! Jag inser att jag har en av mina bästa surfsessions i en kajak (well.. surfski!) packad för flerdagars tälttur - det borde ju inte vara möjligt!

Efter några lugna kilometer förbi Vaxholm och en skön paus i solen strax norr om Lervik fortsätter färden utmed Ljusterö och därefter Yxlan. Vinden vrider som SMHI lovat mot sydväst och vågorna bygger på igen. Jag forsar förbi fyren Gryten på en våg som aldrig tycks ta slut, och de följande 6-7 km är ren och skär surfeufori. Klockan är ca 16 när jag når Furusund. En kompis har nyss köpt sommarställe på ön och när han hör av sig och lockar med kall IPA och grillbuffé känner jag att dagens 70 km kanske kan räcka :)

Efter en trevlig kväll på Furusund bär det på tisdagen av vidare upp till Rävsnäs, en lugn paddling på ca 1.5 h. Under de kommande fem dagarna tar vi oss i sakta mak igenom den vackra skärgården utanför Tjockö/Fejan inklusive stopp på Håkanskär, Söderarm och Hummelskär. Hit kommer jag gärna tillbaka!

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 2050 (2050)   Nästa   Sista

 
Ljus i mörker

I solgatan

Miner & Mat 1

Tillbaka i city om 5 tim, 12 min

Stora & Små