Hem > Kalender > Medlemstur 2010-12-04 > Turberättelse

Turberättelse

Vinterpaddling Av: Mikael R, Medlemstur 2010-12-04

Turberättelse Bildspel helskärm Bildalbum (24) Se alla turer (2061)
Dela på:

Inför helgens paddling så hade det fryst på rejält. Hela Stockholm hade i över en vecka varit som i ett frysfack i min gamla kyl så det såg ett tag ganska tveksamt ut huruvida turen skulle kunna genomföras överhuvudtaget. Husarviken samt delar av Stora värtan var isbelagd så planen var att eventuellt sjösätta vid brofästet på Lidingösidan.

TA konsulterade Magnus ett flertal gånger innan Lördagen som nog tyckte att 10 minus var lägre temperaturgräns för att ge sig ut. På Fredagen visade yr.no att det skulle vara 9 minus under Lördag förmiddag så då fanns det ju inga ursäkter till att inte ge sig ut :). Dessutom hade Nils varit ute och isspanat under Fredagen och tipsat om att det nog skulle kunna gå att sjösätta där det var tänkt.

Sagt och gjort, turens enda deltagare, Maria 2 hämtade upp TA på morgonkvisten och vi tog ett extra varv över Lidingöbron innan för att pejla av läget. Det verkade lugnt, Lilla Värtan var isfri. En u-sväng och några kilometer senare så var vi tillbaks vid Ladan. 

Kajakvagnar monterades på och stövlar, flytvästar, fleecekapell mm packades ner i sittbrunnarna. Ett och annat huvud vreds ur led då vi med kajakerna på rulle traskade de 3 kilometrarna till brofästet. På Lidingöbron mötte vi en lite lätt frusen cyklist som genom sin balaclava konstaterade att vi var konstigare än honom som gav oss ut i kylan för att...paddla ;).

kajakpromenad i vintermiljö

Väl framme vid brofästet så kopplade vi loss vagnarna och packade ner de i kajakerna, fixade och trixade med flytvästar mm. Snön gjorde att det blev lätt att skjutsa ner kajakerna i vattnet.

Snöklädd beach

På Lilla Värtan rök vattnet av kyla. Vi följde strandkanten av Lidingösidan, kajakerna glaserades snabbt. Så fort vi tog en paus så bildades det ishinnor på paddelbladen.

Vid slutet av Värtakanalen så tog vi kurs på Fjäderholmarna. Molnen hade spruckit upp och över Fjäderholmarna seglade en, vad vi tror var, en havsörn i ensam majestät. Den var iaf alldeles för krallig för att vara en fiskmås. Tjusigt!

Överfarten gick finfint, lite sidoslask som ytterligare bidrog till att kajakerna blev totalt nedisade gjorde att skroven blänkte välpolerat i den lågt stående solen. Framme vid Fjäderhomarna så hade havsörnen flugit sin kos och vi var ensamma med den vintriga naturen samt eventuellt diverse julbordsfolk på krogen där.

fjäderholme

Hemvägen gick via Hundudden, Villervallan och sedan över till Lidingösidan, motvinden gjorde sitt och vi fick streta på en del innan vi var tillbaka till utgångsläget. Uppgång och fram med kajakborstar för att banka loss isen på luckorna sedan upp med överdragskläder och kajakvagnar för promenad tillbaks över en Lidingöbro i solnedgång.

ännu en panoramabild

Tillbaks vid Ladan så tog det en stund att banka loss all is från kajakerna. En baksida av vinterpaddling kan tyckas, men det finns även en fördel med sådana förhållanden och det är att man faktiskt håller sig torr. Det vatten som annars skvätter ner en fryser ju till is och man hinner aldrig bli blöt och nerkyld då.

Summerat ett bra vinterpass, gps:en visar på ca 11.7 km paddling, lägg därtill 6 km kajakpromenad.

Första   Föreg.   TURBERÄTTELSE 674 (2050)   Nästa   Sista

 
Ser någon Åland?

VirrvarrOffshore FE mot VärtanMot nordost